Rusya'da seçim protestosu: 600 gözaltı

Rusya'da seçim protestosu: 600 gözaltı

Rusya'da belediye seçimlerine katılması engellenen muhalifler için yapılan eylemde 600 kişi gözaltına alındı. Eylemde 6 kişinin de yaralandığı belirtilirken gözaltına alınanlar arasında çocukların ve gazetecilerin olduğu söyleniyor.

Rusya’nın başkenti Moskova’da bağımsız ve muhalif adayların bir ay sonra yapılacak belediye seçimlerine katılmasına izin verilmemesi üzerine yapılan protesto gösterilerinde 600 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 600 kişilik grubun içinde gazetecilerin ve çocukların da bulunduğu belirtiliyor.

Muhaliflerin adil seçim talebiyle düzenlediği izin verilmeyen eylemde altı kişinin de yaralandığı duyuruldu. Seçimlere katılmaları engellenen muhalifler arasında yer alan Lyubov Sobol’un da eylem sırasında gözaltına alındığı belirtiliyor.

BİN 400 KİŞİ SOKAĞA ÇIKMIŞTI

Moskova’daki seçimler nedeniyle geçtiğimiz hafta da bir gösteri düzenlenmiş, bu organizasyonda yaklaşık bin 400 kişi sokağa dökülmüştü. Rusya’da muhalefin kilit isimleri arasında yer alan Aleksey Navalni, bu gösteride Moskovalılara eylem çağrısında bulunduğu gerekçesiyle 30 günlük hapis cezasına çarptırılmıştı. Navalni’nin doktoru ise, tutulduğu nezarette rahatsızlanan muhalif siyasetçinin zehirli bir maddeye maruz kalmış olabileceğini açıklamıştı.

ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA YÜKSEK MİKTARDA PARA AKITILDI İDDİASI

Öte yandan muhalif lider Navalni tarafından başlatılan yolsuzluk karşıtı kampanyaya yönelik kara para aklama soruşturması başlatıldı. Şaibeli zenginliğe sahip Rus yetkilileri ifşa etmek için kurulan Yolsuzlukla Mücadele Vakfı çalışanlarının bu soruşturma kapsamında soruşturulacağı açıklandı. Vakıf çalışanları, üçüncü şahıslardan yüksek miktarda para almakla suçlandığı belirtilirken, bazı kaynaklar bu miktarın, 15,3 milyon doları bulduğunu iddia ediyor.

Yolsuzlukla Mücadele Vakfı hazırladığı videolarla çok sayıda Rus yetkilinin servetini gözler önüne sermişti. Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev hakkında hazırlanan videonun YouTube’da 31 milyondan fazla izlendiği belirtiliyor. Vakıf, finansmanı ile ilgili olarak, internet sitesi üzerinden destekçilerinin yaptığı bağışlarla faaliyetlerini yürütebildiğini ifade ediyor.

ÇOCUK OMBUDSMANI’NDAN AÇIKLAMA

Rusya Çocuk Ombudsmanı Yevgeniy Bunimoviç, bugün Moskova’da düzenlenen izinsiz gösteri sırasında onlarca çocuğun gözaltına alındığını belirtti.

Bunimoviç, yaptığı açıklamasında, “Onlarca çocuk gözaltına alındı. Bazıları ebeveynlerine teslim edildi. Bazılarının anne babaları şehir dışında veya Moskovalı değil, bu çok daha zor bir durum. Her biriyle ayrı ayrı ilgileneceğiz” dedi. (Kaynaklar: DW, Sputnik)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.