Rusya lideri Putin, Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya geldi

Rusya lideri Putin, Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TürkAkım boru hattının resmi açılışı için Türkiye'ye gelmesinden bir gün önce Suriye'yi ziyaret etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TürkAkım’ın açılışı için Türkiye’ye gelmesinden bir gün önce Suriye’ye sürpriz bir ziyaret düzenledi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Putin’in Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüştüğünü açıkladı. İki lider Emevi Camii’ne de gitti.

Peskov, “Putin, havalimanından Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye grubunun karargâhına doğru yola çıktı, Şam’ın caddelerinden geçti” dedi. “Karargahta Putin’i Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıladı” bilgisini veren Peskov, “İki lider, askeri yetkililerin ülkenin çeşitli bölgelerindeki durumla ilgili raporlarını dinledi” ifadelerini kullandı.

‘TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDE BÜYÜK MESAFE KAYDEDİLDİ’

Sonrasında ikili görüşmelere geçildiğini aktaran Peskov, “Putin, Esad’la görüşme sırasında, Suriye’nin devlet kimliğinin ve toprak bütünlüğünün geri kazanılması yolunda büyük mesafenin kat edildiğinin güvenle söylenebileceğini belirtti. Ayrıca yeniden tesis edilen barışçı yaşamın belirtilerinin Şam caddelerinde açıkça görülebildiğini dile getirdi.”

‘ESAD TEŞEKKÜR ETTİ’

Esad’ın Putin’e ziyaretinden dolayı teşekkür ettiğini belirten Peskov, şunları söyledi: “Suriye Devlet Başkanı, Rusya’nın ve Rus askerlerin terörle mücadeleye ve Suriye’deki barışçı yaşamın yeniden tesisine yardımları için minnet duygularını ifade etti. Esad ayrıca Putin’in ve tüm Rus halkının Noel’ini içtenlikle kutladı.”

EMEVİ CAMİİ’NDEN FOTOĞRAF PAYLAŞILDI

Putin’in ziyaret kapsamında Emevi Camii’ne de gittiği ortaya çıktı. Esad’la Putin’in camide, aynı karede görüldüğü bu fotoğraf da Suriye’nin devlet ajansı tarafından paylaşıldı. Emevi Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012’de Esad’ın devrileceğine dair mesjlar verirken kullandığı “İnşallah Emevi Camii’nde namazımızı da kılacağız” ifadesiyle Türk siyasetinin gündemine oturmuştu.

EN SON İKİ YIL ÖNCE GİTMİŞTİ

Esad’ın iç savaştaki en güçlü müttefiki olan Putin, Suriye’yi 2017’den beri ilk kez ziyaret ediyor. Rus lider bu tarihte Lazkiye’deki Hmeymim Hava Üssü’nü ziyaret etmişti.

Rusya 2015’te Suriye’de Esad’dan yana askeri ağırlığını koyarak savaşın yönünü değiştirmişti.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.