Rusya Kerç Boğazı'nı açtı, gemiler bırakıldı

Rusya Kerç Boğazı'nı açtı, gemiler bırakıldı

Rusya, karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle dün alıkoyduğu üç Ukrayna gemisini bıraktı. Gemilerde görünür bir hasar olmadığı belirtiliyor. Ukrayna'da ise Rusya ile dün patlak veren kriz sonra sıkı yönetim ilanı gündemde.

Rusya, dün Karadeniz’de üç Ukrayna savaş gemisine el koymasının ardından Kerç Boğazı’nı gemi trafiğine tekrar açtı. Alıkonulan Ukrayna gemilerinin Kerç’teki Kırım limanına demirlediği, gemilerde bir hasar görünmediği belirtildi.

KRİZ NASIL PATLAK VERDİ?

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi sonrası iki ülke arasında yaşanan krizde dün yeni bir sayfa açılmıştı. Ukrayna Donanması dün sabah saatlerinde iki zırhlı gemi ile bir römorkoru Karadeniz’deki liman kenti Odessa’dan Azov Denizi’ndeki Mariupol’a gitmek üzere yola çıkardı. Rusya ise savaş gemilerinin Kırım açıklarına yanaşma girişimine tepki gösterdi; gemilerin Kerç Boğazı’ndan geçerek Azov Denizi’ne girmesini engellemek için harekete geçti. Moskova, uluslararası kara sularının ihlal edildiği gerekçesiyle önce Kerç Boğazı’nı kapattı, ardından da gemilerin tehlikeli manevralar yaptığı ve uyarılara kulak asmadığı gerekçesiyle Ukrayna gemilerini silahla hedef alıp alıkoydu. Bu sırada üç Ukraynalı denizcinin hafif yaralandığı da açıklandı.

UKRAYNA AYAKTA

Ukrayna’da ise bu durum tepkiyle karşılandı. Kiev’deki Rusya Büyükelçiliği’nin önünde gösteriler düzenlenirken, Devlet Başkanı Petro Proşenko parlamentoya sıkı yönetim ilan etme çağrısında bulunacağını açıkladı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.