Rusya: Karabağ’a yalnızca Rus barış güçleri yerleştirilecek

Rusya: Karabağ’a yalnızca Rus barış güçleri yerleştirilecek

Kremlin, Azerbaycan ile Ermenistan'ın anlaşmasının ardından Karabağ'a yerleştirilecek barış gücünde sadece Rus askerlerinin yer alacağını duyurdu.

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya'nın garantörlüğünde yapılan anlaşmanın ardından, bölgeye yerleştirilecek barış gücünde Türk askerlerinin yer alıp almayacağı tartışma konusu oldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 'Karabağ'a yerleştirilecek güçte Türkiye'nin de yer alacağını' söylemesi sonrasında, Kremlin'den açıklama geldi.

KREMLİN, KARABAĞ'IN DIŞINDAKİ MERKEZE İŞARET ETTİ 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Dağlık Karabağ içine Türk askerlerinin yerleştirilmesine dair herhangi bir anlaşma yapılmadığını söyledi. Peskov, Dağlık Karabağ'ın dışında kurulacak ateşkes izleme merkezinin ise ayrı bir anlaşmaya tabi olacağını belirtti.

Peskov, "Bu konuda şu yorumu yapacağım: Ortak bildiride buna dair tek bir sözcük yok, taraflar bunu hiçbir zaman müzakere etmedi ve Karabağ'da Türk askerinin varlığı koordine edilmedi" dedi.

Rus basını Kremlin açıklamasından kısa süre önce, Aliyev ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında Karabağ'ın dışında kurulacak merkez hakkında bir telefon görüşmesi yapıldığını  duyurmuştu.

'PUTİN'İN SÖZLERİNİ HATIRLATMAK İSTERİM'

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Kremlin'den kısa süre önce, 'Karabağ’a sadece Rus barış güçlerinin yerleştirileceğini' açıklamıştı. Sputnik'in aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Eho Moskvı radyosuna açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "(Üstünde anlaşılan) açıklamanın metni yayınlanınca kimsenin şüphesi kalmayacak ancak ben yine de Rusya Devlet Başkanı’nın (Vladimir Putin) sözlerini bir defa daha hatırlatmak isterim (…) burada Rusya’nın barış güçlerinden bahsediyoruz."

Rusya Dışişleri Sözcüsü, ‘sadece mi Rus güçlerinin yerleştirileceği’ sorusu karşısındaysa, “Bu cümle bir defa daha nasıl tekrarlanır bilmiyorum: Karabağ’daki temas hattı boyunca Rusya’nın barış güçleri konuşlandırılacaktır” yanıtını verdi.

Açıklama, Dışişleri Bakano Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüşmesinin hemen ardından geldi. Rus basını ise barış gücü askerlerinin şimdiden yola çıktığını yazdı.

NE OLMUŞTU? 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dün gece 'Karabağ'a yerleştirilecek güçte Türkiye'nin de yer alacağını' söylemesi tartışma yaratmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin anlaşmayı imzalarken bu yönde bir ifade kullanmamış, anlaşma metninde de Türk askerine atıf yapılmamıştı.

Habertürk televizyonu ise 'Türkiye'nin bu konuda Rusya ile ayrı bir anlaşmayı müzakere ettiği' bilgisini paylaşmıştı. Ancak bu konuda da resmi bir açıklama gelmemişti.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.