Rusya ilk korona aşısını tescilledi

Rusya ilk korona aşısını tescilledi

Küresel salgına yol açan korona virüsüne karşı ilk aşıyı tescilleyen ülke Rusya oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde geliştirilen aşının Sağlık Bakanlığı'ndan onay aldığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, korona virüsüne karşı ülkesinde geliştirilen ilk aşının tescillendiğini açıkladı. Putin, aşıyı geliştiren Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü’ne Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından onay verildiğini söyledi.

‘KIZIMA DA YAPILDI’

Rusya Sağlık Bakanlığı’nın onayı, aşının halka yapılmaya başlanabileceği anlamına gelirken, Putin iki kızından birine de aşı yapıldığını açıkladı. Rus lider, ülkesinin kısa süre içinde aşının seri üretimine geçmeyi umduğunu belirtti.

DSÖ’DEN İLK YORUM: GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Rus aşısına dair ilk açıklamasında, aşının DSÖ’den ön yeterlilik alıp almayacağına dair değerlendirmeler için Rus yetkililerle temas halinde olduklarını açıkladı. DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic, “Rus sağlık yetkilileri ile temas halindeyiz ve aşının DSÖ’den alacağı olası ön yeterlilik için görüşmeler sürüyor fakat herhangi bir aşıya ön yeterlilik verilmesi, gerekli olan bütün güvenlik ve etkinlik verilerinin titizlikle gözden geçirilmesini ve değerlendirilmesini de kapsar” ifadelerini kullandı.

RUSYA’NIN AŞISI NE KADAR GÜVENLİ?

Rusya’nın geliştirdiği aşı dünyanın ilk tescilli korona virüsü aşısı olma özelliğini taşıyor. Aşının böylesine hızlı geliştirilmiş olması Putin’in küresel aşı yarışında öne geçme isteğinin altını çizse de, insanlar üzerindeki test sürecinin (FAZ 3) iki aydan kısa sürmüş olması ve testlerin hâlâ devam ediyor olması nedeniyle uzmanlar temkinli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.