Rus pilotlar kuş sürüsüne çarpan uçağı nasıl kurtardı?

Rus pilotlar kuş sürüsüne çarpan uçağı nasıl kurtardı?

Rusya'da bir kuş sürüsüne çarptıktan sonra mısır tarlasına acil iniş yapan uçakta neler yaşandı? Pilotlar, tarlaya inme kararını vererek yolcuları nasıl kurtardı?

Rusya’da 233 kişinin bulunduğu yolcu uçağının kuş sürüsüne çarpması sonucu mısır tarlasına acil iniş yapması ‘mucize’ olarak yorumlandı. Airbus-321 tipi uçağı iki motoru da çalışmazken tarlaya indiren pilot Damir Yusupov ‘kahramanlık’ sıfatını reddedip “Yapmam gerekeni yaptım. Uçağı, Yolcuları mürettebatı kurtardı. Verilecek tek karar buydu. Kahraman olduğumu düşünmüyorum” dedi. Fakat uzmanlar, pilotun çok zor bir işi başardığında hemfikir.

Peki uçakta tam olarak neler yaşandı? Pilotlar, kuş sürüsüne çarptıktan sonra ne yaptı?

226 yolcu ile yedi mürettebatı taşıyan uçak, Moskova’dan Kırım’daki Simferopol’e gidecekti. Sıradan bir uçuştu, yolcuların çoğu deniz kenarına yaz tatiline gidiyordu. Fakat Zhukovsky Havalimanı’ndan kalktıktan çok kısa bir süre sonra bir martı sürüsüne çarptı. Martılar uçağın motoruna girdi. Uçak bu sırada yükseliyor ve hızlanıyordu. Önce motorlardan biri, sonra da aniden ikincisi bozuldu.

Yusupov, ilk motor durduğunda yine de havalimanına geri dönerek iniş yapabileceklerini düşündüklerini söylüyor. Fakat ikinci motorun da durması bu planı bozmuş:

‘FAZLA VAKTİMİZ KALMAMIŞTI’

“Tüm çabalarımıza rağmen ikinci motorun da güç kaybettiğini fark ettiğimizde, uçak irtifa kaybetmeye başladı. Fikrimi birkaç kez değiştirdim çünkü aslında yükselmeyi planlamıştım. Belirli bir yüksekliğe çıkıp orada kalmayı, motordaki hatayı anlamayı, doğru kararı vermeyi planlamıştım. Fakat pek de vaktimiz olmadığı ortaya çıktı.”

SADECE 243 METRE YÜKSELEBİLMİŞTİ

Zira motorların bozulmasından önce uçak sadece 243 metre yükselebilmişti… Yusupov ve ikinci pilot Georgi Murzin, yangın ihtimalini sıfırlamak için motorlara yakıt akışını kesti, belirli bir yükseklikte kaldı ve uçağı mısır tarlasına indirmeyi başardı.

‘HER ŞEYİ KİTABINA GÖRE YAPTILAR’

Uzmanlar, yaşananların ‘mükemmel bir acil iniş’ olduğunu söylüyor. Rusya’nın en üst düzey pilotlarından Yuri Sytnik, “Mürettebat her şeyi kitabına göre yaptı. Motorları durdurdular. Uçağı çok yumuşak bir şekilde alçalttılar. Gerektiği gibi, önce kuyruk bölümünü indirip hızı yok ettiler: Bu çok tuzaklı bir andır; burnu aşağı doğrultmamanız, motoru yere çarpmamanız gerekir” diyor.

Mısır tarlasının da iniş sırasında bir yastık görevi gördüğü, yağmur nedeniyle ıslak olması sayesinde ise kıvılcımların yangına sebep olmadığı belirtiliyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum