Rus gazetesinden iddia: ABD İdlib'deki 'adamlarını' çekiyor

Rus gazetesinden iddia: ABD İdlib'deki 'adamlarını' çekiyor

Ankara'da hafta başında düzenlenen üçlü Suriye zirvesinin ardından, ABD'nin İdlib'deki danışman ve istihbaratçılarının yanı sıra kendi kontrolündeki militanları çekmeye başladığı öne sürüldü. İddia, Rus yayın organı Rossiyskaya Gazeta'dan geldi.

Rusya’nın resmi yayın organı Rossiyskaya Gazeta, ABD’nin Suriye’nin İdlib vilayetindeki askeri danışmanlarını, istihbarat üyelerini ve kendi kontrolündeki militanları tahliye etmeye başladığını yazdı. Gazeteye göre Irak ve Ürdün’deki militanlar terör saldırıları düzenlemek amacıyla Suriye’nin güneyine geçiş yapabilir.

Haberin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle yaptığı üçlü zirvede İdlib’in temizlenmesi için ek önlemler alınacağının açıklanmasının ardından gelmesi dikkat çekti.

‘200 KİŞİ ÇEKİLİYOR’

Gazetenin edindiği bilgiye göre, İdlib’in Suriye hükümet güçlerinin kontrolüne geçmesinden endişe eden ABD, bu bölgedeki askeri danışmanlarını, istihbarat üyelerini ve kendi kontrolündeki militanları tahliye etmeye başladı. Yaklaşık 200 kişiden oluştuğu belirtilen militanların El Nusra Cephesi ve Türkistan İslam Partisi üyeleri olduğu öne sürülüyor.

‘ABD HAVA SALDIRILARIYLA YARDIM EDECEK’

Rossiyskaya Gazeta’ya göre ABD, ‘kendi adamlarının’ tahliyesinin sorunsuz şekilde gerçekleşmesi için 31 Ağustos’ta İdlib’de düzenlediği ‘koruma operasyonlarını’ da tekrarlamayı planlıyor. ABD bu tarihte, Suriye ordusunun tek taraflı ateşkes ilanını müteakip İdlib’in Maaret-Misrin ve Kafer-Haya yerleşimlerine hava saldırıları düzenlemişti. Saldırılarda çok sayıda sivilin öldüğü belirtilmişti. Washington, saldırı hakkında Rusya ve Türkiye’yi önceden bilgilendirmemişti.

‘IRAK VE ÜRDÜN’DEKİ MİLİTANLAR SURİYE’YE GÖNDERİLEBİLİR’

Rossiyskaya Gazeta’nın bir diğer iddiasına göreyse, ‘ABD’nin kontrolünde Irak ve Ürdün’de bulunan sabotaj grupları’, yakın gelecekte Suriye’nin güney ve güneydoğu bölgelerine intikal edebilir. Haberde, militan grupların amacının Suriye’de saldırılar düzenleyerek Şam yönetiminin İdlib’i özgürleştirme ve diğer bölgelerdeki terörle mücadele faaliyetlerini sekteye uğratmak olduğu belirtildi. (Kaynak: Sputnik)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.