RTÜK’ten Star TV'ye 'Osmanlı yöneticilerine hakaret' cezası

RTÜK’ten Star TV'ye 'Osmanlı yöneticilerine hakaret' cezası

RTÜK 'Vezir Parmağı' filminin yayımlandığı Star TV’ye 'dönemin devlet kadrolarına yönelik eleştirilerde mizah sınırını aştığı' gerekçesiyle ceza verdi.

“Vezir Parmağı” filminin yayımlandığı Star TV’ye RTÜK’ten “dönemin devlet kadrolarına yönelik eleştirilerde mizah sınırını aştığı” gerekçesiyle ceza geldi. Raporda, İslam, namaz ve erkekliğin aşağılandığı iddia edildi.

Evrensel’den Buse Vurdu’nun haberine göre, Mahsun Kırmızıgül’ün yazıp yönettiği ve vizyona girdiği dönemde de tartışmalara neden olan “Vezir Parmağı” filmi, 1 Temmuz Pazar akşamı Star TV’de yayımlandı. Osmanlı döneminde geçen ve savaş yıllarında erkeklerin gitmesiyle sadece kadınların köyde kalmasının anlatıldığı film, şikayetler üzerine RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı tarafından incelendi. Hazırlanan uzman raporunda, komedi filmlerini andıran atmosfer ve karakterlerle çekilen filmde, argo ve kaba ifadeler kullanıldığına değinildi. Ayrıca raporda, Osmanlı’daki vezir, kadı, paşa gibi devlet yöneticileri hakkında “Döneme ait devlet kadrolarını temsil eden kişilere yönelik eleştirilerde de mizah sınırını zorlayan bir yaklaşımın sergilendiği dikkat çekmektedir” denildi.

RAPORDA CİNSİYETÇİ İFADELER

‘Uygunsuz’ görülen sahnelerden biri ise ‘gerdek’ sahnesi. Filmdeki kadın karakterlerin Anadolu kadınını yansıtmadığı iddia edilerek, “Eş ve çocuklarını ellerine kına yakarak askere gönderen, şehit olduklarında da ömür boyu yas tutan bir geleneğe sahip Anadolu kadınının, erkeksiz kaldığında cinsel isteklerini her şeyin üstünde tutan, isterik, ahlaki değerleri hiçe sayan hafif kadınlara dönüştürüldüğü tespit edilmiştir” denildi.

Film için yüzde 2-5 idari para cezası ve/veya 5 keze kadar program durdurma istedi. Bu durumda Star TV’nin kasasından ceza bedeli olarak yaklaşık dört yüz bin TL çıkacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.