RTÜK üyeleri TRT Genel Müdürü'nün görevden alınması için YSK’ya başvurdu

RTÜK üyeleri TRT Genel Müdürü'nün görevden alınması için YSK’ya başvurdu

RTÜK üyeleri İsmet Demirdöğen ile İlhan Taşcı, TRT Genel Müdürü'nün görevden alınması için YSK'ye başvurdu. Başvuruda, "TRT’nin, bir partinin ve onun cumhurbaşkanı adayının seçim kampanyasını yürütmekle görevli bir şirket gibi hareket ettiği" savunuldu.

Radyo ve Televizyon ​Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP kontenjanından üyeleri olan İsmet Demirdöğen ile İlhan Taşcı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’na başvurarak TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in derhal görevden alınmasını istediler.

“Seçim sürecinde TRT’nin bir partinin ve onun cumhurbaşkanı adayının seçim kampanyasını yürütmekle görevli bir şirket gibi” hareket ettiğini söyleyen RTÜK üyeleri, YSK’ya, 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununun 13’üncü maddesinde, “tarafsızlığın ihlal edildiği hallerde TRT Genel Müdürü görevden alınır” hükmünün yer aldığını hatırlattılar ve “TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, yasa uyarınca gecikmeksizin görevinden derhal alınmalıdır” dediler. RTÜK üyeleri başvuru dilekçelerinde, “Bir hukuk devletinde suçu belirleyip cezayı öngörmemek düşünülemez. Eğer bir fiil/suç tanımlanmışsa cezası da olacaktır” ifadesini kullandılar.

Başvuruda ne istendi?

“…Anayasa, RTÜK Yasası ve Kurulunuzun Yasa ve kararları göz önüne alındığında özel radyo ve televizyonlar ile TRT’nin “tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk” ve Cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adayların, seçim döneminde görüşlerinin eşitlik, serbestlik, dürüstlük ilkeleri ışığında yayın yapması beklenmektedir. Buna en başta da 80 milyon yurttaşın vergileri ve faturalarındaki kesintilerle yayıncılık yapan TRT Kurumunun uyması gerekmektedir. Hal böyleyken, 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’nun 5. Maddesi’ne rağmen;
TRT Kurumu, 30 Nisan-31 Mayıs 2018 tarihleri arasında TRT HABER, TRT 1 ve TRT 6 logosu ile yayın yapan televizyon kuruluşlarında aşağıda toplam süreleri belirtilen bir siyasi parti ve o siyasi partinin Cumhurbaşkanı adayı lehine, diğer siyasi partiler ve Cumhurbaşkanı adaylarını yok sayar nitelikte yayın yapmıştır:

14.05.2018-30.05.2018 Tarihleri Arasında Siyasi Partiler ve Cumhurbaşkanı Adaylarının TRT Kanallarında Yer Aldığı Süreler:

Tablodan da anlaşıldığı üzere TRT yalnızca bir siyasi parti ile onun genel başkanı ve Cumhurbaşkanı adayına diğer partiler ve adaylar bakımından adaletsiz, eşitliğe aykırı bir biçimde yer vermektedir. Deyim yerindeyse TRT bir partinin ve onun Cumhurbaşkanı adayının seçim kampanyasını yürütmekle görevli şirket gibi hareket etmektedir.

Oysa demokrasisi gelişmiş, hukukun işlediği ülkelerde kamusal yayıncılık tüm yurttaşlara eşit mesafede, dini, siyasi, etnik kökenlerine bakmaksızın yayın yaparlar. Kamusal yayıncılık yapması beklenen TRT’nin yurttaşların haber alma hakkına en duyarlı biçimde yayıncılık yapması bir zorunluluktur. Bu zorunluluğun bir ayağını evrensel habercilik kuralları oluştururken, diğer en önemli ayağını ise 80 milyon yurttaşın partisine, oy verdiği adaya bakmaksızın ayrımsız bir biçimde her bir yurttaştan vergi ve fatura kesintileri adı altında para almasıdır. Çünkü yurttaşlardan TRT’ye pay aktarılırken iktidar partisinin seçmenleri daha çok, muhalefet seçmenleri daha az katkı sunmuyorlar. Hal böyle olunca TRT’nin de partiler ve adaylar arasında ayrım yapmaksızın pay aldığı tüm yurttaşlarına eşit ölçüde hizmet sunması bir zorunluluktur. Parti veya adaylardan birisine ya da birkaçına karartma uygulayıp, bir diğerini daha görünür hale getirme yaklaşımı tarafsızlık ve dengeli habercilik ilkesiyle de bağdaşmamaktadır.

Tüm bu değerlendirmeler ışığında TRT’nin kurulunuzca belirlenmiş ilkelere uymaması doğrudan doğruya TRT’nin yükümlülüğü sonucunu doğurur. Yerine getirilmeyen yükümlülüğün yaptırımı da Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenerek karara bağlanmalıdır.
2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu 13. maddesinde, “tarafsızlığın ihlal edildiği hallerde TRT Genel Müdürü görevden alınır” hükmü yer almaktadır. Yukarıdaayrıntılı olarak irdelenen değerlendirmeler ve veriler göz önüne alındığında TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, yasa uyarınca gecikmeksizin görevinden derhal alınmalıdır.” (DUVAR)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.