Reuters: Suriye ordusu Serakib'e girdi

Reuters: Suriye ordusu Serakib'e girdi

Suriye ordusu, Türkiye'yle hafta başında yaşanan çatışmanın ardından İdlib vilayetindeki ilerleyişini sürdürüyor. Reuters ajansı, Suriye hükümet güçlerinin İdlib'de kilit önemdeki Serakib kasabasına girdiğini duyurdu.

Suriye ordusu, hafta başında Türk askerlerinin öldüğü çatışmanın ardından İdlib vilayetindeki operasyonlarına devam ediyor. Son olarak, hükümet güçlerinin TSK ile çatışma yaşanan bölgenin yakınında bulunan ve büyük stratejik önem taşıyan Serakib kasabasına girdiği belirtiliyor.

‘MİLİTANLAR KAÇTI’

Muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ile Reuters’a konuşan görgü tanıkları, hükümet güçlerinin Heyet Tahrir El Şam’ın (eski el Nusra) kontrolündeki Serakib merkezine girdiği bilgisini verdi. Suriye hükümetine yakın El Vatan gazetesi de ordunun kasabayı ele geçirdiğini ve buradaki militanların yoğun hava ve kara bombardımanı karşısında kaçtığını duyurdu.

SERAKİB NEDEN ÖNEMLİ?

Türk askerlerinin hafta başında hedef olduğu stratejik önemdeki Serakib, İdlib kent merkezinin 15 kilometre doğusunda bulunuyor. Kasaba, Lazkiye ile Halep’i bağlayan M4 karayolu ve Halep ile Şam’ı bağlayan M5 karayolunun kavşak noktasında bulunuyor. Kasabanın yakınlarında TSK’ya ait gözlem noktaları da yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bugünkü konuşmasında, “Önceki gün askerlerimize yapılan saldırı Türkiye açısından Suriye’de yeni bir dönemin miladıdır. Türk askerinin kanının aktığı bir yerde hiçbir şeyin aynı şekilde devam etmesine izin veremeyiz” deyip Suriye ordusunun şubat sonuna kadar ‘Türkiye’nin gözlem noktalarının gerisine çekilmesi gerektiğini’ söylemişti.

ABD’DEN RUSYA’YA ÇAĞRI

İdlib’deki bu gelişmeyle eş zamanlı olarak, vilayetin yeniden Şam yönetiminin kontrolüne geçmesine karşı olan ABD’den de bir açıklama geldi. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ‘İdlib’deki tırmanıştan dolayı çok ama çok endişeli olduklarını’ söyledi. Jeffrey, Rusya’ya ‘politikalarını değiştirme’ çağrısı yaptı.

ABD’li yetkili, Rusya’nın Suriye’nin kuzeydoğusundaki karşılıklı çatışmasızlık anlaşmasını da giderek daha fazla ihlal ettiğini savundu. Jeffrey, Moskova’nın bölgedeki Amerikan varlığına meydan okumak için bu şekilde davrandığı yorumunu yaptı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.