Reşko Dağı'na 'barış' tırmanışı

Reşko Dağı'na 'barış' tırmanışı

Dokuz kişilik bir dağcı grubu ilk defa Reşko Dağı'na kış tırmanışı gerçekleştirdi.

ÖMER OĞUZ
YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Dokuz kişilik bir dağcı grubu 'huzur ve barış tırmanışı' sloganıyla ilk defa Reşko Dağı'na kış tırmanışı gerçekleştirdi.

İstanbul merkezli Klos Dağcılık Kulübü’nden Sönmez Erkaya, Ferhat Ulu, Ramazan Kaya, Ali Emrah, Niyazi Uslu, Kürşat Öztürk ile Zafir Sezer, Hakkari Dağcılık İl Temsilcisi Naci Ertunç ve Yüksekovalı dağcı Kahraman Aytan  'barış ve huzur tırmanışı' sloganıyla dört gün önce  4168 rakımlı Reşko Dağı’na tırmanış gerçekleştirmek üzere yola çıktı. 

haberinfotograflari.gif 

Eksi 40 dereceye varan soğukta kar kalınlığının yarım metreyi bulduğu bölgede yapılan zorlu üç günlük tırmanıştan sonra dağcı grubu 4 bin 168 rakımlı Reşko Dağı’nın zirvesine ulaştı. Bir süre zirvede kalan grup burada bulunan hatıra defterine isimlerini yazdı. Grup zirvede hatıra fotoğrafları çektirdikten sonra tekarar inişe geçti. Üç gün sonra Yeşiltaş köyüne dönebilen grup burada kendilerini bekleyen araçla ilçe döndü.

Zorlu tırmanışla ilgili Yüksekova Haber muhabirine bilgi veren Klos Dağcılık kulübü üyesi Sönmez Erkaya, yayla yasaklarının kalkmasıyla dağcılar olarak bölgede kış tırmanışı gerçekleştirmeye karar verdiklerini söyledi.

BARIŞ VE HUZUR TIRMANIŞI

Erkaya, "Yaptığımızı araştırmalarda bugüne kadar bu bölgede hiç kış tırmanışının yapılmadığını öğrendik. Bizler de tırmanışı gerçekleştirmeye karar verdik. Bunun için de ekip olarak İstanbul’dan buraya geldik. Bu süreçte madem otuz yıl aradan sonra ilk defa bu dağlar dağcılara açıldı, tırmanışı anlamlı ve adına yakışır bir şekilde gerçekleştirelim dedik. Ve adına 'barış ve huzur tırmanışı' ismini koyarak ekibimizle beraber bölgeye geldik. Üç günlük bir tırmanış sonucu, havaların da güzel olmasıyla zirveye ulaştık. Tırmanışta tabi zorlu yerler vardı. Kulvar, sırt ve kılçık geçişleri özellikle bizi baya zorladı. Ama azimli ekibimizle beraber Reşko’ya ilk kış tırmanışımızı gerçekleştirdiğimiz için sevinçliyiz. Böyle de anlamlı bir 'barış ve huzur tırmanışı' adı altında tırmanış gerçekleştirdiğimiz için ayrıca çok mutluyuz" dedi.

REŞKO DAĞI ZİRVESİNDE KADIN DAĞCI  

Kadın dağcı Zafir Sezer ise arkadaşlarıyla beraber barış ve huzur adına bir tırmanış gerçekleştirmeye karar verdiklerini söyledi. Sekiz kişilik bir grubun içinde tek kadın olarak yer aldığına dikkat çeken Sezer şunları söyledi: "Tırmanış esnasında  kadın olarak herhangi bir zorlukla karşılaşmadım. Barış ve huzur adına tarihte ilk defa bir dağcı grubu içerisinde bir kadın olarak yer almak beni çok mutlu etti.Umarım bu tırmanışı herkes huzur ve barış olarak algılar. O dağların arasında kendimi bir hayal dünyasındaymış gibi hissettim. Bu güzel duygu daha önce tırmandığım hiçbir dağ vermedi.  Bence herkes buraları görmeli. Muhteşem bir manzara var.  Gördüğüm en güzel manzaralardan biri burası oldu" dedi.

Dağcılardan Naci Ertunç ise, Hakkari’nin dağlarını Türkiye’ye tanıtmak amacıyla bu tırmanışı gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Bölgede şimdiye kadar hiç kış tırmanışının yapılmadığına değinen Ertunç şunları söyledi: "Ekibimizle beraber araç ile Yeşiltaş köyüne gittik. Gerekli izinleri aldıktan sonra tırmanışımızı gerçekleştirdik. İlk kampımızı Serpel Yaylasında kurduk. İkinci gün sabah saatlerinde tekrar tırmanışa geçtik. Ve ikinci kampımızı Talan Yaylasına kurduk. Gece saat 02:00 sıralarında tekrar tırmanışa geçtik. Zirveye yakın bir yerde 200 metrelik dar bir lan mavcut. Bu alan profesonel ekibimizle çıktıktan sonra üçüncü gün saat 13:00’da zirveye ulaştık. Tabi havanın güzel olması işimizi baya kolaylaştırdı. Zirve defterine isimleri yazdıktan sonra fotoğraf çektirdik. Ardından hızlı bir şekilde inişe geçtik.  Zorlu bir inişten sonra kazasız belasız köye vardık" 

ERTUNÇ'TAN DAĞCILARA ÇAĞRI

Hakkari doğasını tanıtmanın çok önemli olduğunan değinen Ertunç, "İnşallah batıdaki diğer dağcılar da bu barış sürecini fırsat bilerek bölgeye gelir. Hakkari halkı burada onları karşılamaya hazır. Burdan tüm dağcı arkadaşlarıma sesleniyorum. Lütfen artık hakkari’yi eviniz olarak kabul edin. Hakkarililer misafirperver bir millet. Tek amacımız barış sürecinin olumlu bir şekilde devam etmeidir" şeklinde konuştu.

Hakkarili Dağcı Kahraman Aytan da Reşko Dağı'na tırmanışlarının tamamen Hakkari'yi tanıtmak amacıyla olduğunu söyledi. Aytan, buna benzer aktiviteleri önümüzdeki günlerde daha fazla düzenleyeceklerini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum