Putin'in bilgisayarı Windows XP'de kalmış!

Putin'in bilgisayarı Windows XP'de kalmış!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Microsoft'un güvenlik güncellemelerine 2014'te son verdiği Windows XP işletim sistemini kullandığı ortaya çıktı.

Rus ajanlar dünya çapında hackerlıkla suçlanadursun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bilgisayarında hâlâ Microsoft Windows XP işletim sisteminin yüklü olduğu ortaya çıktı. Putin’in basın bürosunun servis ettiği fotoğraflarda, Microsoft’un güvenlik güncellemelerini 2014’te durdurduğu sistemin yüklü olduğu görülüyor.

Putin’in hem Kremlin’de, hem Novo-Ogaryovo’daki resmi konutunda kullandığı bilgisayarlarda masaüstü fotoğrafı olarak Kremlin görünürken, iki cihazda da ilk olarak 2001 yılında piyasaya sürülen Windows XP yüklü. Windows XP’nin güvenlik güncellemelerini Nisan 2014’te kaldıran Amerikan teknoloji firması Microsoft’un internet sitesindeyse, bu sistemin ‘güvenlik risklerine ve virüslerine açık olduğu’ uyarısı yer alıyor.

‘DEVLET SIRRI’ İÇEREN BİLGİSAYARLARDA YENİ SİSTEMLER YASAK

Rusya devlet başkanının böylesine eski bir sistemi kullanması sosyal medyada dalga konusu olurken, bu durumun bilakis daha güvenli olabileceği de öne sürüldü. Zira Rusya Savunma Bakanlığı, Windows’un daha ileri sürümlerinin sadece devlet sırlarını içermeyen bilgisayarlarda kullanılmasına izin veriyor. Resmi bilgisayarlarda izin verilen son sürüm ise Putin’in kullandığı XP.

Moskova’nın, Amerikan firmaları Microsoft ve Google’ın ürünlerinin devlet bilgisayarlarında kullanımını yavaş yavaş azalttığı da biliniyor. Giderek daha fazla bilgisayarda Rus Astra Linux işletim sistemiyle Yandex gibi programlar kullanılıyor.

Rusya, internet teknolojisindeki ağırlığını da artırmaya çalışıyor. Kremlin kısa süre önce Rus yapımı uygulamalar içermeyen akıllı telefonların satışını yasaklamıştı. Putin de Şubat 2019’da Moskova’ya ‘internetin fişini çekme’ yetkisi veren bir yasayı imzalamıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.