Putin ve Trump'tan ortak açıklama: İlişkilerimiz nefes alır hale geldi

Putin ve Trump'tan ortak açıklama: İlişkilerimiz nefes alır hale geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump, yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenliyor.

PUTİN: RUSYA SEÇİMLERE ASLA MÜDAHALE ETMEDİ

Görüşmede nükleer silahlar, terörle mücadele ve siber saldırıların gündeme geldiğini söyleyen Putin, “Görüşme çok başarılı ve faydalı oldu. Rusya ve ABD’nin birlikte çalışma için iki lider bir araya gelerek büyük adımlar attı. Suriye’deki mülteci krizine de el atma kararı verdi” dedi.

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiasını reddeden Putin, “Rusya asla ABD seçimlerine müdahale etmemiştir Bu konuda herhangi bir delil varsa ortak olarak incelemeye hazırız. Başkan Trump’la birbirimizi anladığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında bazı sorunlar olduğunu belirten Putin, “Çok düzel bir diyalog ve sohbet gerçekleştirdik. Birkaç sorun hala var, her şeyi çözdük diyemeyiz ancak iyi bir yönde ilerliyoruz” diye konuştu.

TRUMP: DAHA SIK GÖRÜŞECEĞİZ

Putin’den sonra konuşan ABD Başkanı Trump, “Yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Ülkelerimiz arasındaki anlaşmazlıklar iyi biliniyor. Bunları detaylı olarak görüştük. Soğuk Savaş gerginliğinde bu günden farklı bir dünya vardı. İlişkilerimiz şu ankinden kötü olmamıştı. 4 saatte bunu çözdük” dedi.

ABD seçimleriyle ilgili iddiaların da gündeme geldiğini dile getiren Trump, “Amerika ve Amerikan halkı için en iyisini yeğlerim. Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesi konusunu da doğrudan konuştuk. Nükleer silahlar konusunu da konuştuk” ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin süreceğini kaydeden Trump, “Bizi boğan diplomasiyi aştık ve ilişkilerimiz nefes alır hale geldi. Bu tip toplantıları daha sık yapacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘PUTİN’E RAKİBİM DERKEN KOMPLİMAN YAPTIM’

Toplantının soru-cevap bölümünde Donald Trump, ABD’nin geçmişteki politikalarını hatalı olarak nitelendirdi. Trump, “ABD’nin aptalca davrandığını düşünüyorum. Ben göreve gelmeden bu diyaloğun açılması gerekiyordu. Artık bir aradayız, muhteşem şeyler yapacağız. Geçmişte her iki tarafta hatalar yaptı” dedi.

Putin için rakip dediğini belirten Trump, “Putin’e ‘İyi bir rakibim’ dedim. Putin için ‘Rakibim’ derken kompliman yaptım” diye konuştu.

‘GEREKTİĞİNDE İSTİHBARAT VERİYORUZ’

Bir gazetecinin sorusu üzerine ABD seçimleriyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini söyleyen Trump, “Putin bana bu konuda çalışma teklifinde bulundu ve bu mükemmel bir öneriydi. Daha ne yapabilirdi” dedi.

“Ben de eski bir istihbaratçıyım” diyen Putin ise “Eğer ortada demokratik bir devlet varsa bu mahkemelerde çözülebilir. Kuvvetler ayrılığını duymuşsunuzdur. Bu şirket Rusya demek değil. Bu konuda son sözü yargıç söyleyecektir. Biz gerektiği durumlarda istihbarat desteği sağlıyoruz. Biz de bu konunun çözülmesini isteriz” yanıtını verdi.

‘ORDULARIMIZ BİZDEN DAHA İYİ ANLAŞIYOR’

İsrail ve Suriye arasındaki sorunların da gündeme geldiğini aktaran Trump “Suriye konusunda bir şeyler yapmamız gerektiği konusunda hem fikiriz. Suriye ve İsrail’in güvenliği için işbirliği arıyoruz. İsrail’in güvenliğini sağlamak hem benim hem de Putin’in görmek istediği bir konu. Suriye’ye insani yardım konusunda ikimiz de istekliyiz. Ordularımız bizden çok daha iyi anlaşıyorlar zaten” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.