Putin: Türkiye ile Güney Kafkasya'daki tutumumuz örtüşmüyor

Putin: Türkiye ile Güney Kafkasya'daki tutumumuz örtüşmüyor

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalar hakkında konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülkeye de eşit mesafede olduklarını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da düzenlenen Valday Tartışma Kulübü'nün yıllık toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı.

Sputnik'in haberine göre, “Pandemiden Çıkarılan Dersler ve Yeni Gündem: Küresel Krizi Dünya İçin Fırsata Dönüştürmenin Yolları” konulu toplantının katılımcılarına hitap eden Putin, "Korona virüsü pandemisinin toplumsal, ticari, uluslararası hayatı, hatta her insanın günlük yaşamını ciddi şekilde değiştirdiğini görüyoruz. Pandeminin insanoğlunun bugününü ve geleceğini nasıl etkilediği ve etkileyeceği üzerine derinlemesine düşünmemiz gerekli" dedi.

'HALK ACI ÇEKERKEN ESAD'LA NE İŞİNİZ VAR?'

Batılı ülkelerin yaptırım politikasını eleştiren Putin, korona virüsü (Covid-19) salgını döneminde yaptırımların kaldırılması gerektiğini söyledi.

Putin, "Bazıları siyasi nedenlerden dolayı İran, Venezuela ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı yaptırımların korunması gerektiğini söyleyecek. Sıradan insanlar acı çekerken Esad'la ne işiniz var? Hiç olmazsa ilaç verin, teknoloji verin, temel ihtiyaçlar için asgari krediler verin. Ama yok" diye konuştu.

'AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN'A EŞİT MESAFEDEYİZ'

Soru üzerine Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalara da değinen Putin, Rusya'nın Azerbaycan ve Ermenistan'a eşit mesafede olduğunu dile getirdi.

“Bölgedeki çatışmaların geçmişte Ermeni halkına karşı işlenen ağır suçlar sonucunda başladığını” söyleyen Putin, bölgede çözümü Rusya kadar isteyen başka bir ülke olmadığını belirtti.

'ERDOĞAN SERT GÖRÜNSE DE ORTAK DİL BULUNABİLİR'

NATO müttefikleri Türkiye ile Fransa arasında Dağlık Karabağ nedeniyle yaşanan gerilimi değerlendiren Putin, Rusya'nın ülkeler arasındaki çatlıkları hiçbir zaman suistimal etmediğini ifade etti.

Putin, "Türkiye ve Fransa, kendi aralarındaki ilişkileri bizzat düzenleyebilecek kapasitede birer ülke. Erdoğan'ın tutumu ne kadar sert görünürse görünsün, onun esnek bir kişi olduğunu, onunla ortak dil bulunabileceğini biliyorum. Bu nedenle durumun normale döneceğini düşünüyorum” dedi.

'TÜRKİYE İLE GÖRÜŞ AYRILIKLARINDAN KAYGI DUYMUYORUZ'

“Türkiye ile Rusya arasındaki etkileşim önemli. Türkiye'yle işbirliği hacmimiz artıyor” diyen Putin, “Türkiye ve Rusya için ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu daha detaylı şekilde anlatabilirim" ifadelerini kullandı.

“Rusya ve Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki duruma ilişkin tutumlarının örtüşmediğini ve Moskova'nın siyasi çözüm bulunmasından yana olduğunu” söyleyen Putin, Türkiye'yle olan görüş ayrılıklarından kaygı duymadıklarının, Ankara'nın işbirliğinin sürdürülmesinden yana olduğunun altını çizdi.

'ERDOĞAN BAĞIMSIZ BİR POLİTİKA İZLİYOR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la çalışmanın memnuniyet verici ve güvenli olduğunu vurgulayan Putin, şöyle devam etti:

"Erdoğan'ın bağımsız politika izlediğini biliyorum. Her türlü baskıya rağmen, TürkAkım projesini Erdoğan'la oldukça kısa süre içinde gerçekleştirdik. Bu konuda (Kuzey Akım 2) Avrupa'yla yıllardır sürüncemedeyiz. Avrupa, projenin uygulanması için hiçbir şekilde egemen şekilde hareket edemiyor ancak Türkiye'yle çok hızlı şekilde uyguladık. Ulusal çıkarlarının farkında olan Erdoğan, bunu yapacağımızı söyledi ve yaptık."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.