Putin-Trump zirvesi Helsinki'de yapılacak

Putin-Trump zirvesi Helsinki'de yapılacak

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya DEvlet Başkanı Vladimir Putin 16 Temmuz'da biraraya gelecek. Helsinki'de yapılacak zirve, iki liderin bir başka zirveden bağımsız olarak gerçekleştireceği ilk buluşma olacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın beklenen görüşmesinin tarihi açıklandı. İki lider 16 Temmuz’da Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya gelecek.

Putin’in dün Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’la yaptığı görüşme sonra Kremlin, iki liderin Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya geleceğini duyurdu. Açıklamada “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 16 Temmuz’da Helsinki’de görüşmesi üzerinde anlaşıldı” ifadeleri kullanıldı. Açıklamaya göre, tarafların görüşmede ikili ilişkilerin durumu ve geleceği ile uluslararası gündemdeki konuları ele alması bekleniyor.

İLK TAM FORMATTA GÖRÜŞME OLACAK

Gerçekleşmesi halinde bu görüşme iki liderin herhangi bir zirveden bağımsız olarak gerçekleştireceği ilk tam formatta görüşme olacak. Putin ve Trump 1 yıl önce Hamburg’da G20 çerçevesinde bir araya gelmiş, Kasım 2017’de de Vietnam’da kısa bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşme ayrıca Putin’in 18 Mart’taki seçim zaferinin ardından yeni başkanlık döneminde Trump’la yapacağı ilk görüşme de olacak.

ABD Başkanı Donald Trump, mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i görüşme için Beyaz Saray’a davet etmişti. Ancak davetin ardından Suriye’deki gelişmeler ve eski Rus ajan Sergey Skripal’in zehirlenmesinden dolayı Rusya’ya yöneltilen suçlamalar yüzünden ilişkilerdeki gerginlik daha da tırmanmıştı.

Trump dün yaptığı açıklamada görüşmede hangi konuların ele alınacağı bilgisini vermişti. “Rusya’yla, Çin’le geçinmek, herkesle iyi geçinmek çok iyi bir şey” diyen ABD lideri, Suriye ve Ukrayna’nın yanı sıra birçok konuyu masaya yatıracaklarını söylemişti. (Sputnik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.