Prensi iki yıldızlı general kurtaracak!

Prensi iki yıldızlı general kurtaracak!

ABD basını: Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kaşıkçı cinayetinden sıyrılmak için bir başka yetkilinin adını verecek. İki yıldızlı bir generalin, Selman'a haber vermeden Kaşıkçı'yı öldürdüğü savunması yapılacak.

Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinden ‘sıyrılma’ planı ortaya çıktı. Buna göre, Suudi yönetimi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı kurtarmak için iki yıldızlı bir generali günah keçisi olarak feda edecek.

‘YALAN SÖYLEDİ’ DENİLECEK…

Amerikan medyasında özel haberleriyle ağırlık sahibi olan Daily Beast sitesi, Suudi Arabistan’dan iki kaynağa dayanarak cinayetten ‘istihbarat çalışmalarında yeni katılan iki yıldızlı bir generalin’ sorumlu tutulacağını yazdı. Buna göre Riyad, söz konusu generalin, Müslüman Kardeşler üyesi olduğu ve Katar’dan para aldığı suçlamasıyla Kaşıkçı’yı sorgulamak için Prens Muhammed’den talimat aldığını açıklayacak. Ancak açıklamada, generalin talimatın sınırlarını aştığı, Kaşıkçı’yı gizlice Suudi Arabistan’a kaçırmaya çalışıp yanlışlıkla öldürdüğü, sonra da üstlerine yalan söylediği iddia edilecek.

İNANDIRICI OLACAK MI?

Daily Beast, bu senaryonun Prens Muhammed’in paçayı kurtarmasını sağlayıp sağlayamayacağını uzmanlara da sordu. Eski CIA yetkilisi Bruce Riedel, “İşe yaramayacaktır. Aşırı derecede saçma. Suudi Arabistan bu şekilde çalışmaz. Operasyonları bireysel olarak dağıtmazlar” yorumunu yaptı. Haberde görüşü alınan diğer uzmanlar da bu tezin ABD’yi tatmin etmemesi gerektiğini söyledi.

IGNATIUS İSİM DE VERDİ

Öte yandan, Kaşıkçı’nın köşe yazarlığı yaptığı Washington Post gazetesinde de benzer bir haber yayımlandı. CIA’deki kaynaklarıyla tanınan gazeteci David Ignatius, Kaşıkçı cinayetinin hemen ertesinde Prens Muhammed’in bunalım ile öfke atakları arasında gelip gittiğini ve suçlayacak birini aradığını yazdı. Ignatius’un kaynaklarına göre, olası günah keçilerinden biri Suudi istihbaratının başkan yardımcısı Tümgeneral Ahmed el Assiri olabilir. Ignatius’un bir kaynağı, Assiri’nin geçmişte Kaşıkçı konusunda adım atılması için Prens nezdinde girişimlerde bulunduğunu, gizli operasyonlar yürütmek için bir ‘kaplan takımı’ kurmayı planladığını aktardı.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.