Pervin Buldan: Kürtler çöpünü bile vermeyecek

Pervin Buldan: Kürtler çöpünü bile vermeyecek

Grup toplantısında Güven'in eylemine değinen Buldan, "Tüm kamuoyunu Leyla Güven'in direnişini sahiplenmeye aynı talepleri desteklemeye çağırıyorum" çağrısı yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin grup toplantısında HDP’nin tutuklu Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevine değindi.

10 milletvekiliyle birlikte açlık grevine başlayacak olan Buldan, “Leyla Güven önemli bir direniş başlattı. Bu ‘Gandi’vari bir direniştir. Eğer hep birlikte direnebilirsek bu komployu boşa çıkarabileceğimize inanıyorum. Tüm kamuoyunu Leyla Güven’in direnişini sahiplenmeye aynı talepleri desteklemeye çağırıyorum. Tarihi zalimler değil; direnenler kazanır. Tarihin akışını değiştiremeyeceksiniz” diye konuştu.

Tutuklu yargılandığı davanın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım’da görülen duruşmasında, açlık grevine başladığını duyuran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 27’nci gününde.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) cezaevindeki eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ı ‘serbest bırakın’ kararına da değinen Buldan, “Buradan ayrıca Avrupa’yı da kendi kararlarına uymaya çağırıyorum. Türkiye AİHM kararını tanımadığı müddetçe tüm ilişkilerini askıya almalıdır” açıklaması yaptı.

Buldan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde;

AİHM’NİN DEMİRTAŞ KARARI: Bu kararın bir an önce yerine getirilmesi; Demirtaş’ın serbest bırakılması gerekiyor. Ve bu karar emsal kabul edilerek diğer tüm arkadaşlarımızın da derhal özgürlüklerine kavuşması gerekir. Türkiye AİHS’nin bir tarafıdır ve verilen karar bağlayıcıdır. Mahkeme ise Saray’dan aldığı talimatla AİHM kararını uygulamıyor. Erdoğan, ‘Bu kararı tanımayız’ diyor. Siz cumhurbaşkanı mısınız; mahkeme başkanı mı? AİHM’yi tanımayan Erdoğan Kaşıkçı cinayeti için uluslararası alana başvuracağız diyor. Tabii ki başvurabilirsin ama böyle iki yüzlülük olmaz. Demirtaş derhal serbest bırakılmalıdır. Demirtaş ve Figen Yüksekdağ milyonlardır. Milyonları Edirne’ye hapsedecek gücünüz yok. Akşamları rüyasında Demirtaş’ı görüyor, gündüzleri sürekli Demirtaş’ı düşünüyor. Korkmaya devam etsin. Bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; AİHM kararlarına uyun, Demirtaş’ı derhal serbest bırakın.

AKP’NİN ADALET ANLAYIŞI BUDUR: TOKİ işçileri 2 yıldır maaş alamadıkları için grev başlattı. İşçiler gözaltına alınıp para cezası verilerek serbest bırakıldı. AKP iktidarının adalet anlayışı işte budur. Bu ülke AKP iktidarında işçi emekçi mezarlığına dönüştü. Bunun hesabını işçi ve emekçi kardeşlerimizle birlikte soracağız.

KÜRTLER ÇÖPÜNÜ BİLE VERMEYECEK: Biz emekten, demokrasiden, insan haklarından yana olan, faşizme ve tekçiliğe karşı olanlarla yürüyeceğiz. 31 Mart’ta iki ayrı yoldan yürüyenler hesaplaşacak. Bu seçim Türkiye’nin irade beyanıdır. AKP Amed’de ne yaptı; Gaspçı kayyımını aday gösterdi. Biz ‘bunlar başka aday çıkaramaz’ demiştik, dediğimiz oldu. Ya AKP tabelasını aday göstereceklerdi ya da kayyımı. Diyarbakır halkının karşısına çıkma cesareti olan bir aday bulamadıkları için kayyıma kaldılar. Onurlu hiç bir Kürt bırakın oyunu, çöpünü bile vermeyecek size. O kayyım şimdiden uçak biletini alsın Ankara’ya. Madem aday bulamadın Soylu’nu neden göndermedin, damadını neden göstermedin? En azından Bahçeli’yi gösterseydin en azından Osmaniye’den ilerisini de görmüş olurdu. Gösterdikleri adayla halka hakaret edenlere, halk gerekli cevabı sandıkta verecek. O gaspçı kayyımların rozetlerini sökerek halkımız size geri gönderecek. Halkımızı yok sayanları halkımız da yok sayacak.

MECLİS’TE AÇLIK GREVİ BAŞLIYOR

HDP’li milletvekilleri de bugün haftalık grup toplantısının ardından Meclis’te iki günlük açlık grevi başlattı. Açlık grevine şu isimler katılacak: HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekilli Berdan Öztürk ile milletvekilleri Mithat Sancar, Dilan Dirayet Taşdemir, Kemal Bülbül, Şevin Coşkun, Serpil Kemalbay, Habip Eksik, Züleyha Gülüm ve Erdal Aydemir.

Toplantının ardından açıklama yapan Buldan, “Sabah 10.00 itibariyle 2 günlük açlık grevine Meclis çatısı altında sürdürme kararı aldık. 27 gündür açlık grevi yapan Leyla Güven’in açlık grevine nedeni İmralı’daki tecrit. Kürt sorunu çözülemeden hiçbir sorun çözülemez. En fazla konuşması gereken yer Meclis. Bu sorun Türkiye’nin sorunu iki gün boyunca burada olacağız. Yarın akşam 19.00’a kadar devam edeceğiz” diye konuştu.

p-002.jpg

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.