Perakende satışlar yüzde 6,7 azaldı

Perakende satışlar yüzde 6,7 azaldı

Ekonomik kriz nedeniyle piyasalardaki durgunluk sürüyor. Ocak 2019'da perakende satış hacmi, bir önceki aya göre yüzde 6,7 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak 2019 Perakende Satış Endeksleri’ni açıkladı. Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2019 yılı ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,9, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 10,3, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2,8 azaldı.

En fazla düşüş elektrikli eşya ve mobilya (yüzde 23,4), bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtlarının (yüzde 17,3) satışında görüldü. Posta veya internet üzerinden satışlarsa yüzde 23 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2019 yılı ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 4,8 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları ise aynı seviyede kaldı.

CİRO ARTIŞI ENFLASYONUN ALTINDA KALDI

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2019 yılı ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 17,9, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 10,6, otomotiv yakıtı satışları yüzde 7 arttı. Ciro artışında tüketim maddelerinin fiyatlarındaki zamlar etkili oldu.
Ocak ayında enflasyon yüzde 20,35 olarak gerçekleşmişti.

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi, 2019 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1,9 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2019 yılı ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 5,3 arttı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.