Perakende satışlar yüzde 6 azaldı

Perakende satışlar yüzde 6 azaldı

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, 2018 yılı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 azaldı.

Ekonomik kriz, perakende satış rakamlarına da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı, 2018 Kasım Perakende Satış Endeksleri’ne göre perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 oranında azaldı.

Satışlarda en büyük düşüş ise bilgisayar (yüzde 19,6,) ile elektrikli eşya ve mobilya grubunda (yüzde 18,9) gerçekleşti. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 10, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 7,1 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2018 yılı kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,6 artarken, otomotiv yakıtı satışları %1,3 azaldı.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro ise 2018 yılı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,1 arttı. Satışlar düşmesine karşın cirodaki bu artış, ürünlere gelen yüksek zamlardan kaynaklandı.

Öte yandan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2018 yılı kasım ayında bir önceki aya göre aynı seviyede kaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,9, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,9 artarken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 3,3 azaldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.