Perakende satışlar yüzde 5 azaldı

Perakende satışlar yüzde 5 azaldı

Perakende satış hacmi şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 daraldı. En fazla düşüş gıda dışı satışlarda oldu.

Ekonomideki daralmaya paralel olarak satışlardaki hızlı düşüş de devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Perakende Satış Endeksleri’ne göre takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2019 yılı şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 8,2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,7 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi ise 2019 yılı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,8, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,9, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,4 arttı.

ZAMLAR CİROYA YANSIDI

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2019 yılı şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,2 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 18,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 12,5, otomotiv yakıtı satışları %12,5 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2019 yılı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,5 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2,9 arttı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.