PEN'den Demirtaş'a özgürlük çağrısı

PEN'den Demirtaş'a özgürlük çağrısı

PEN'den Demirtaş açıklaması: AİHM kararına uyun

Uluslararası PEN Yazarlar Birliği Türkiye’ye HDP eski eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Uluslararası PEN Yazarlar Birliği yazılı olarak yaptığı açıklamada Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına uyarak Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Uluslararası  PEN Yazarlar Birliği, Demirtaş’ın şaibeli bir şekilde terörizm iddialarıyla tutuklandığını belirterek HDP eski eş başkanın iki yıldan fazla süredir cezaevinde tutulduğunu, eğer mahkum edilirse de 142 yıl hapis cezasına çarptırılacağını hatırlattı.

‘TÜRKİYE AİHM KARARINA UYMALI’

PEN İdari İşler Direktörü Carles Torner Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerine saygı göstermesi gerektiğini ve Avrupa İnsan hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından alınan kararlara uyması gerektiğini söyledi. Torner  buna rağmen 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin Demirtaş’ın tutukluluğunun devamı  yolunda karar aldığını belirtti.

PEN, Demirtaş’ın yargılandığı davada  kullanılan delillerin  yaptığı konuşmalar, basın açıklamaları olduğunu bir suç faaliyetine ilişkin herhangi bir güçlü kanıt bulunmadığını, cezaevindeki diğer HDP’lilerin de benzer bir vaziyette olduğunu vurguluyor. Demirtaş’ın Seher’den sonraki yeni kitabının da yakında basılacağını ve eski eş başkanın Almanya, Meksika, ve Katalonya PEN’in Demirtaş’ı onur üyesi seçtiğini söyledi. Selahattin Demirtaş PEN Genel Merkezi tarafından da onursal üye ilan edilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.