Patronunu eleştirdi cesaret ödülü aldı

Patronunu eleştirdi cesaret ödülü aldı

İsveç'te maden işçisi Daniel Asplund'a Medeni Cesaret Ödülü verildi. Asplund iş arkadaşı Julia Markström'ün iş cinayetinde hayatını kaybetmesi üzerine madendeki koşulları anlatan bir mektup yazdı ve patronunu eleştirdi.

İsveç İşçileri Merkez Örgütü (SAC), 2018 yılı Medeni Cesaret Ödülü’nü İsveç’in kuzeyindeki maden ocaklarında çalışan Daniel Asplund adındaki maden işçisine verdi.

Asplund’un iş arkadaşının ölümünden sonra patronun ihmallerini kamuoyu önünde eleştirdiği için ödüle layık görüldüğü açıklandı.

MEKTUP MADENCİLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARINI ANLATIYOR

Evrensel’den Murat Kuseyri’nin haberine göre Ağustos’ta İsveç’te Svappavaara Maden Ocağı’da çalışan 21 yaşındaki kadın işçi Julia Markström’ün paslı bir demir iskelenin kayması sonucu düşerek yaşamını yitirmesi üzerine, iş arkadaşı Asplund  LKAB Genel Müdürü’ne gönderdiği mektupta işverenin sendikanın uyarılarını dikkate alıp önlem almadığı için kazanın gerçekleştiğini belirterek işvereni eleştirdi. Medya ve sosyal medyada yaygınlaşan mektup maden işçilerinin kötü çalışma koşullarının tartışılmasını gündeme getirdi.

Markström’ün yaşamını yitirmesinden sonra işçiler can güvenliklerinin sağlanması ve iş kazalarının olmaması için gereken önlemleri LKAB Genel Müdürüne yazılı olarak bildirdi. SAC, iş kazası sonrası açıkça tutum aldığı ve işçilerin karar aldıkları toplantıları örgütlediği için Daniel Asplund’a Medeni Cesaret Ödülü verilmesini kararlaştırdı.

MEDENİ CESARET ÖDÜLÜ NEDİR?

Sendikacı ve işçi önderi Björn Söderberg, bir Nazi’nin sendika yönetiminde yer aldığını açığa çıkardığı için Nazilerin hedefi olmuş, 1999 yılında Naziler tarafından evinin önünde kurşunlanarak öldürülmüştü.

Söderberg’nin katledilmesi ülke çapında protestolara neden olmuş meydanlarda bir araya gelen on binler ırkçılık ve Nazizmi protesto etmişti.

SAC, Söderberg’nin katledildiği gün olan her yılın 12 Ekim günü emekçilerin haklarını savunmak için medeni cesaret gösteren bir kişiye ödül vermeyi kararlaştırmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.