Patrick Cockburn: Suriyeli Kürtler Esad'a sığınabilir

Patrick Cockburn: Suriyeli Kürtler Esad'a sığınabilir

İngiliz gazetesi The Independent'ın kıdemli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn: Suriyeli Kürtler, Türkiye'nin harekât düzenleyeceği sinyalini vermesi sonrası Esad'ın koruması altına girmeyi değerlendirebilir.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararının ardından dünyanın gözü Suriye’nin kuzeydoğusuna, Kürtlerin kontrol ettiği bölgelerin akıbetine çevrildi.

Dünya basınında ‘ABD’nin Kürtleri tehdit ettiği’ yorumları yapılırken, İngiliz gazetesi The Independent’ın kıdemli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, ‘Kürtlerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la anlaşabileceğini’ yazdı.

Cockburn, Suriyeli Kürtlerin Türkiye’nin harekât düzenleyeceği sinyalini vermesi sonrası ‘Esad’ın koruması altına girmeyi değerlendirebileceğini’ belirtti. “Kürtlerin ABD tarafından ihanete uğramış hissetmesine şaşmamalı” yorumunu yapan Independent yazarı, şu ifadeleri kullandı:

“Rojava’daki Kürtler şimdi, Suriye ordusunun kendileri ile Türk güçlerinin arasında konuşlanması umuduyla Beşar Esad’la bir anlaşma arayışına girebilir. ABD’nin gidişi, Kürtlerin Esad’dan koruma istemesini kolaylaştıracaktır. Fakat Suriye ordusunun istese bile Türkleri durdurabilecek gücü olmadığı düşünülürse, bu korumanın ne anlamı olur? Esad’ın en önemli destekçisi Rusya, bu adımı destekler mi? Kürtler açısından, ABD ile işbirliğinden, ABD’nin sözümona devirmeye çalıştığı Esad ile işbirliğine kayması zor olacaktır.”

‘KÜRTLERE GÖRE PUTİN TÜRKİYE’YE ÖNCELİK VERİR’

Cockburn’un yazısına göre, Kürtler için ABD’nin devirmeye çalıştığı Esad’la işbirliği yapmak, siyasi bazı zorluklar barındırıyor:

“Kürt liderler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kürtlere ne olursa olsun Türkiye ile iyi ilişkiler kurmaya öncelik vereceğini düşünüyor. ABD’nin onları tamamen terk etmeyeceğini umacaklar çünkü ABD’de askeri ve siyasi çevrelerin, medyanın, aynı zamanda müttefik ülkeler İngiltere ve Fransa’nın ABD’nin Suriye’de kalmasını istediğini çok iyi biliyorlar. Trump’ın önemli bir muhalefetle karşılaştığı durumlarda politikalarını değiştirebildiğini daha önce de gördüler.”

‘TÜRKİYE’NİN HAREKÂT SİNYALİ TRUMP’IN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRDI’

Cockburn,  Trump’ın “durduk yere aldığı düşünülen” bu kararı aslında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna harekât sinyali vermiş olmasıyla açıkladı. Independent muhabiri şu ifadeleri kullandı: “Trump ABD askerlerinin Suriye’ye ilerleyen Türk askeri tarafından öldürülmesi halinde bir savaşın eşiğine gelmek istemiyor. Trump, ABD askerleri YPG’nin yanında savaşmayı durdurursa, NATO müttefiki Türkiye ile ortaklığı yeniden canlandırabilecektir. Türkiye, Rusya ve İran’ın işbirliği sürerse Trump için Ortadoğu’daki başlıca politikasını – İran’ı devirmek- sürdürmesi zor olacak. Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilişkileri geliştirmek adına Kürtleri terk etmenin ödenmeye değer bir bedel olduğunu düşünüyor olabilir.” (BBC Türkçe)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.