Pasur Çayı HES'lerle çevrildi!

Pasur Çayı HES'lerle çevrildi!

Pasur Çayı üzerinde 2006 yılında projelendirilen ve ikisinin yapımı tamamlanan 4 HES'ten sonra bu kez de, Sındê köyü yakınında 2 HES'in projelendirildiği ve yapım aşamasına geçildiği öğrenildi.

DİYARBAKIR - Enerji ihtiyacını karşılama gerekçesi ile Türkiye'nin birçok yerinde kurulan HES'ler, kuruldukları yerlerde doğayı, tarihi ve doğal güzellikleri tamamen tahrip ederken, yörede yaşayan hayvanların ise ölmesine neden oluyor. Son dönemde Kürdistan'da yapımlarına hız verilen HES'lerle, bu kez Pasur Çayı hedef alındı. Muş il sınırlarında bulunan Şen Yayla'dan doğup yaklaşık 200 kilometrelik bir havzada akarak Batman Barajı'na dökülen Pasur Çayı üzerinde 2006 yılında projeleri hazırlanan 4 HES'ten Pasur HES1 ve Pasur HES4 2010 yılından beri faaliyete konuldu. Pasur HES2 ve Pasur HES3'ün yapımına ise yöre halkının tüm tepkilerine rağmen devam ediliyor. Pasur Çayı üzerindeki bu 4 HES'ten sonra Kulp'a bağlı Sındê köyü yakınında da 2 HES projelendirildi. 

İlçenin geçim kaynakları da kurudu

Yurttaşların geçimini tarım, hayvancılık ve Pasur Çayı'nda yaptığı balıkçılıkla sağladığı Kulp ilçesinde, HES'lerin faaliyete geçmesiyle yurttaşların geçim kaynakları da adeta kurudu. HES'lerle beraber suyun kirlenmesi ve seviyesinin düşmesiyle ilçede ve köylerde tarım durma noktasına gelirken, köylerde yaşayan yurttaşlar, çoğu zaman çayın suyundan içen koyunlarının öldüğünü belirtiyor. Bölgede yaşayan yurttaşların yaz aylarında piknik alanı olarak da kullandığı Pasur Çayı'nın etrafı kurumaya yüz tuttuğu için artık piknik yapılamaz hale gelirken, yurttaşların geçim kaynağı olan ve Kulp ilçesinin tanınmasında önemli yer tutan "Taş" balıkları ise kirlenen sudan dolayı zehirlenerek telef oluyor. HES'lerin kurulu bulunduğu alanda bulunan regülatörler yüzünden balıkların çayda hareket etmesi engellenirken, yurttaşların önemli bir geçim kaynağı da olan balıkçılıkta bitmiş durumda. 

'Doğanın tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz'

HES'lerin doğada yarattığı tahribatla orantılı olarak halkın tepkisi de gün geçtikçe artarken, ilçede kurulan HES'lerin faaliyetini durdurması ve yeni HES'lerin yapımının engellenmesi amacıyla Pasur Doğasını Koruma Gönüllüleri Platformu kuruldu. HES'lerin faaliyete geçtiği 2010 yılından beri birçok eylemselliğe öncülük eden platformun aktivistlerinden ve Amed Ekoloji Meclisi üyesi Şıvan Aslan, bölge halkının HES'lerin kurulmaya başladığı tarihlerde HES'lerin yarattığı tahribat konusunda bir bilgisi olmadığını söyledi. HES'ler kurulurken bölge halkına, çayın üzerinde su değirmeninin kurulacağı ve yüzlerce kişinin iş imkanı bulacağı şeklinde bilgi verildiğini söyleyen Aslan, yurttaşların HES'lerin yarattığı tahribat konusunda bilinçlenip eylemselliklerle tepkisini ortaya koymaya başladığını belirtti. Pasur Çayı üzerinde Sındê köyü yakınında 2 HES'in daha projelendirildiği bilgisini veren Aslan, "Pasur Çayı'nın özgür akıp, etrafta yaşayan bitki ve hayvanlara ev sahipliği yapabilmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.