Panzer davasında 'alt düzeyde kusur' raporu

Panzer davasında 'alt düzeyde kusur' raporu

7 yaşındaki Muhammed ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkındaki davada bilirkişi raporunda iki polis 'tali kusurlu' gösterildi.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 3 Mayıs 2017 tarihinde evlerine giren panzerin altında ezilerek can veren 7 yaşındaki Muhammed ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkındaki davada bilirkişi raporunda iki polis ‘tali kusurlu’ gösterildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, tutuksuz yargılanan iki polis hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezasının istendiği davanın duruşması Cizre 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada, bir süre önce hazırlanan ve 2 polisi “alt düzeyde tali kusurlu”, panzeri ise “asli kusurlu” gösteren bilirkişi raporu dosyaya konuldu. Sanık polis memurları ve avukatların hazır bulunduğu duruşmayı Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım izledi.

SANIK POLİS: KUSURUM YOK

Duruşmada ilk olarak söz verilen sanık polis Ömer Yeğit, olayda herhangi bir kusurunun bulunmadığını ileri sürdü. Hakkında, “alt düzeyde tali kusurlu” denilen raporu kabul etmeyen Yeğit, raporda çelişkilerin bulunduğunu iddia etti.
Daha sonra konuşan sanık polis Murat Maden ise, daha önceki ifadelerinde dile getirdiği gibi üst makamlardan aldığı talimatı yerine getirdiğini vurguladı. Dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın görevlendirmeler noktasında asıl talimatı veren kişi olduğunu anlatan Maden, raporda bu duruma değinilmediğine dikkat çekti.
Sanık Maden’in avukatı ise, müvekkilinin daha önce verdiği ifadelere işaret ederek, suçsuz olduğunu iddia etti.

AVUKAT ELÇİ: ARAÇ MI CEZALANDIRILACAK?

Şırnak Baro Başkanı Avukat Nuşirevan Elçi, son hazırlanan rapora işaret ederek, “Araç mı cezalandırılacak” diye sordu. Herhangi bir kusur durumunda kusurluların da bulunduğunun altını çizen Avukat Elçi, “Rapor demeye bin şahit lazım. Suçluları suçtan kurtarmak sebebiyle hazırlanan bir rapordur. Kanuna aykırı bir emri yerine getirmek de suçtur. Sorumluluğu olan amirlerin de yargılanması gerekir” diye konuştu.
Elçi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ya da Adli Tıp Kurumu’ndan yeniden bir raporun hazırlanmasını talep etti.

YENİDEN GÖREVE BAŞLAMIŞ

Son olarak söz verilen sanık polis Ömer Yeğit, verilen talimatın kanunsuz olabileceğini ancak suç teşkil etmediğini kaydetti. Yeğit, yeniden göreve başladığını aktararak, denetimli serbestliğin kaldırılmasını talep etti.
Savunmaların ardından duruşmaya ara verildi. Mahkeme, sanık Yeğit’in imza atma yükümlülüğünün kaldırılmasına karar vererek, yeniden rapor talebini reddetti. Duruşma, 31 Mayıs tarihine ertelendi.

PANZER EVE GİRMİŞTİ

4 Mayıs 2017 günü gece saatlerinde, Şırnak’ın Silopi ilçesi Karşıyaka mahallesinde bulunan MHP Silopi İlçe Teşkilatı’na ait parti binasının korumasında görevli polis memuru Ömer Yeğit’in kullandığı 73 A 0133 plakalı panzer tipi zırhlı araç, 715. Sokak No:13 adresindeki Mesut Yıldırım’a ait tek katlı betonarme bir evin salon kısmına çarptı. Zırhlı aracın evin duvar ve kolonlarını yıkarak içeri girmesi sonucu o sırada salonda uyumakta olan Muhammed Yıldırım (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşler yaşamını yitirdi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.