Palmira'da IŞİD'den kurtarılan tarihi eserler Şam'da restore ediliyor

Palmira'da IŞİD'den kurtarılan tarihi eserler Şam'da restore ediliyor

Suriye'deki ünlü Palmira Antik Kenti'nde IŞİD vahşetinden kurtarılan tarihi eserler Şam'da onarılıyor. Şam Ulusal Müzesi, kapılarını yabancı haber ajanslarına açarak restorasyon sürecini anlattı.

IŞİD’in dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olan Palmira’nın kalıntılarına zarar vermesinin ardından, kurtarılan eserler Şam Ulusal Müzesi’nde restore ediliyor.

Reuters ajansının ziyaret ettiği müzede, çok sayıda eserin restore edilmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Arkeolog Muntajab Youssef, ekininin yüzlerce eseri kurtarmaya çalıştığını, özellikle 1800 yıllık bir büste odaklandıklarını anlattı. Youssef, ‘Palmira’nın güzeli’ diye bilinen kadın heykelinin ellerine ve yüzüne zarar verildiğini söyledi.

IŞİD Palmira’yı iki defa ele geçirmiş, örgütün kentin ünlü amfi tiyatrosunda infazlar gerçekleştirdiği görüntüler dünyanın kanını dondurmuştu. Suriye ordusu ise Palmira’nın kontrolünün 2017’de tamamen geri alınmasının ardından antik kentteki çok sayıda eseri boş silah kutularında Şam’a taşımıştı.

Ancak Palmira’da kaç eserin hasar gördüğü, kaç eserin parçalanmış halde Şam’a götürülebildiği net olarak bilinmiyor. Yetkililer, IŞİD’in Palmira müzesinde eserlerin yanı sıra belgelere ve bilgisayarlara da zarar verdiğini söylüyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.