Özgecan cinayeti kadınları mücadeleye sevk etti

Özgecan cinayeti kadınları mücadeleye sevk etti

Toplumda infial yaratan Özgecan Aslan cinayetinden sonra binlerce kadın, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na başvuruda bulunarak, kadın katliamlarına karşı örgütlü mücadeleyi talep etti.

ANKARA - Mersin Tarsus ilçesinde vahşice katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan cinayetinden sonra "isyan" ederek sokaklara akan kadınlar, mücadeleyi kalıcılaştırmanın yollarını arıyor. Sadece sokaklara inmekle yetinmeye kadınlar değişik kadın kurumlarına başvuruda bulunurken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuna ise bin kadar kadın "mücadele etmek istiyoruz" talebinde bulundu. Mersin, İstanbul, Ankara ve Eskişehir gibi metropoller ve öğrencilerin yoğun olarak okuduğu kentlerde kadına yönelik şiddete karşı oluşturulan platformlara ilgi arttı. 

'Özgecan'dan sonra Kadınların Gezi'si yaşandı'

Kadınların platforma başvuru nedenlerini ve duygularını değerlendiren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ankara Temsilcisi Ayşen Kavas, Özgecan Aslan cinayetinden sonra daha önce toplumun hiç alışık olmadığı kadar eylemler yapıldığını ve eylemler akın ettiğini ifade etti. Kadınların arayışını ve isyanını Gezi direnişine benzeten Kavas, "Bir nevi kadınların Gezi'siydi yaşananlar. Kadınlar ayaklandılar Türkiye'nin bir çok yerinde eylemler gerçekleştirdi. Bu da kadınlar açısında çok önemliydi" diye konuştu.

Özgecan'dan sonra kadınları yıllarca birikmiş öfkesinin açığa çıktığını belirten Kavas, hükümetin artık kadın katliamlarının durdurulması için somut adımlar atması gerektiğine işaret etti. İlgililerin kadınların bu tepsini anlaması gerektiğini belirten Kavas, şu eleştirilerde bulundu: 

"Katledilen kadınlar için hükümet daha önce hep 'aldattı, kadın kesin bir şey yapmıştır' gibi söylemler kullanıyordu. Hükümet bu cümleleri sarf etmek için maalesef bir çok bahane bulabiliyordu. Özgecan'a artık bir bahane bulamadılar. Toplum bu kadar ayaklanmasaydı ve tepkisini dile getirmesiydi hükümet yine bahaneler bulacaktı." 

'Türkiye'de mücadele etmenin şart olduğunu gördük'

Kavas, kadınların Özgecan'dan sonra sadece eylemlerde değil, platformda kadın cinayetlerinin durdurulması için aktif rol almak istediklerini belirterek, son 2 hafta içerisinde binlerce kadının platforma başvurarak mücadele etmek istediğini kaydetti. Kavas, platforma başvuruda bulunan kadınların, "artık dayanamıyoruz, acı çekiyoruz" dediğini aktardı. Kavas, "Bu zamana kadar çok fazla kadın cinayetlerinin olduğunu biliyorduk ancak Özgecan ile artık yeter demek için başvuruyoruz. Türkiye'de mücadele etmenin şart olduğunu gördük" diyen Kavas, kadınların bu nedenle aktif mücadele arayışında olduğunu söyledi. 

'Katledilen bütün kadınların hesabını sorumak için 8 Mart'ta alanlara'

Kadınların direnişi ve mücadelesi kadar kadın katliamlarının da çoğaldığına dikkat çeken Kavas, "Artık kadınlar öldürülmeye karşılık mücadele etmek istiyorlar. Özgecan'ın kadınlar için mücadele bayrağı olması gerekiyor. 8 Mart'ta kadınlar Özgecan şahsından katledilen bütün kadınların hesabını sorumak için alanlarda olmalı" çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.