Oy ve Ötesi 7 Haziran'a 48 bin gönüllüyle hazırlanıyor

Oy ve Ötesi 7 Haziran'a 48 bin gönüllüyle hazırlanıyor

Gönüllü yurttaşlardan oluşan ekiplerle sandık güvenliğini sağlamak üzere kurulan bir platform olan Oy ve Ötesi, olası hilelere karşı 7 Haziran seçimlerine 48 bin gönüllüyle hazırlanıyor.

İSTANBUL - Partilerin seçim çalışmalarını sürdürdüğü 7 Haziran genel seçimlerine dair en çok tartışılan ve kaygı duyulan gündemlerinden biri sandık güvenliği. Sandıkların güvenliği ile ilgili bağımsız kuruluşlar tarafından yürütülen çalışmalar sürerken, sandık güvenliğini sağlamayı amaçlayan bağımsız oluşumlardan biri de Oy ve Ötesi. Aralık 2013'te sadece 8 kişi tarafından, platform olarak kurulan Oy ve Ötesi, 48 bin sayısına ulaşan gönüllüleriyle 7 Haziran seçimlerinde sandık başlarında sandıkların güvenliğini almaya çalışacak. 

Sandık güvenliği Türkiye'de yaşayan her yurttaşın Anayasal hakkı 

Yürüttükleri çalışmaları ve seçim hazırlıkları hakkında bilgi veren Oy ve Ötesi Koordinasyon ekibinden Yasemin Örs, Türkiye'de şüphe ve şaibe ifade eden bir sandık güvenliği pratiğinin olduğunu belirterek, kendilerinin de öncelikle insanları bu konuda bilinçlendirmek için kurulmuş bir hareket olarak tarif etti. 

"Burada insanlar kendi inisiyatifleriyle sandık başlarında durarak, gözlemcilik yaparak, sayıma şahitlik ederek sandık güvenliğini teminat altına alabilirler" diyen Örs, oluşturulan gönüllü ekiplerle sandık güvenliği ile ilgili yaşanabilecek şaibelerin ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Örs, sandık güvenliği ve oy verme işlemi sırasında gözlemci olarak yer almanın Türkiye'de yaşayan her yurttaşın Anayasal hakkı olduğunu da vurguladı. 

Hedef 120 bin gönüllü 

Oy ve Ötesi'nin bağımsız kişilerden oluşan 48 bin gönüllü ile seçimlerde sandık güvenliğini sağladığını belirten Örs, 30 Mart yerel seçimlerinde 33 bin, 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise 16 bin gönüllü ile sandık başlarında seçim güvenliğini sağladıklarını paylaştı. 7 Haziran seçimlerinde ulaşılması hedeflenen gönüllü sayısı ise 120 bin.

Gönüllü ağlarına her gün 2 binin üzerinde kayıt aldıklarını paylaşan Örs, 120 bin hedeflerini tutturamazlarsa bile kaliteli bir hacme ulaşacakları inancında olduklarını söyledi.

Yerel seçimlerden sandık başındaki gönüllü oranı yüzde 97 oldu

30 Mart yerel seçimlerinde, İstanbul'daki sandıkların yüzde 97'sinde Oy ve Ötesi gönüllülerinin bulunduğunu da aktaran Örs, "Sabah 07.00'den akşam oy verme işlemi sona erene kadar gönüllülerimiz bulundukları sandıklarda oy verme sürecinin usule ve yönetmeliğe uygun şekilde icra edildiğine şahitlik ettiler. Müdahale etmeleri gereken durumlarda müdahale ettiler. Geçerli ve geçersiz oyların tespit edilmesinden tutun da kabinde fotoğraf çekilmesine kadar. Müdahaleyi gerektiren bir takım durumlar yaşandı. Burada itirazlarını dile getirip, yazılı olarak da itiraz ettiler ve sandık kurulu başkanına sundular. Yine sayım sonucu tutanakları seviyesinde ise sayım sonuçlarının tutanaklara geçirilmesi sürecine şahitlik ettiler. Sonuçların hilesiz bir şekilde tutanaklara geçirildiğine tanıklık ettiler" diye konuştu.

Sandıklara yapılacak müdahale yüzde 1'i etkileyecek

İstanbul'daki hedef gönüllü sayısına ulaşmak üzere olduklarını aktaran Örs, sağlıklı bir seçim güvenliği sağlamak için herkese şu çağrıda bulundu: "Bu seçim, herkes tek partiye oy vereceği için diğer seçimlere kıyasla daha kolay geçecek. O yüzden gönüllülerimizin zorlanacaklarmış gibi bir algıya kapılmalarına gerek yok. Aynı zamanda geçmiş seçimlerle kıyaslanmayacak bir diğer nokta da bu seçimler çok önemli. Her sandıkta 300 ile 350 arası oy olacak. Her sandıkta yapılabilecek 3 olası hataya gönüllülerimiz tarafından yapılacak bir müdahale o sandığın yüzde 1'ini etkileyecek. Yüzde bir, barajın konuşulduğu seçim gündeminde çok ufak görünse de çok büyük farklara yol açacak bir veridir. Bu nedenle 7 Haziran'da herkesi sandık başına çağırıyoruz."

Gönüllü olmak için başvuru adresi www.oyveotesi.org

Oy ve Ötesi'ne bağlı olarak 7 Haziran seçimlerinde gönüllü olmak isteyenler platformun www.oyveotesi.org isimli internet sayfasından başvurularını yapabiliyor. Karşılarına çıkacak bilgi formunu dolduracak olanlar, sormasında görev almak istedikleri il ve ilçeyi seçerek, kayıt yaptırabilir. Görev almak isteyenler, başvurularını 6 Haziran'a kadar yapabilecek. Platformun oluşturmaya çalıştığı Çağrı Merkezi'ni numarası ise yine önümüzdeki hafta duyurulacak.

ROJDA KORKMAZ / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.