Otomotiv ihracatı durma noktasına geldi

Otomotiv ihracatı durma noktasına geldi

Otomotiv sektöründe nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 77 azaldı. En büyük daralma binek otomotivde oldu.

Korona virüsü salgınının en çok etkilediği sektörler arasında yer alan otomotiv sanayinde, nisan ayı rakamları, daralmanın boyutunu ortaya koydu.  Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nden (OİB) yapılan açıklamaya göre sektörün ocak-nisan dönemindeki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalışla 7,6 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Otomotiv sektörünün nisan ihracatı ise koronavirüs salgınının etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 azalarak, 596 milyon dolar oldu.

DIŞ SATIMDAKİ PAYI YÜZDE 6,6

Türkiye’nin ihracatında dördüncü sırada yer alan endüstrinin toplam dış satımdaki payı ise yüzde 6,6 oldu. Nisan ayında tüm ana ürün gruplarında çift haneli düşüş olurken, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatta ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 düşüş yaşandı.

Nisan ayında ürün grupları bazında binek otomobil ihracatı yüzde 86 azalarak 132 milyon dolara geriledi. Tedarik endüstrisi ihracatı yüzde 63 azalarak 342 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 91,5 azalarak 40 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 68,5 azalarak 53,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tedarik endüstrisinde en büyük pazar olan Almanya’ya ihracatta yüzde 63 azalma görülürken, dış satımda ABD’ye yüzde 69, İtalya’ya yüzde 72, Rusya’ya yüzde 57, Birleşik Krallık’a yüzde 74 düşüş görüldü.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya ihracat yüzde 82, İtalya’ya yüzde 82, İsrail’e yüzde 83, Almanya’ya yüzde 74, Mısır’a yüzde 50 düşüş yaşandı.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda ihracat İtalya’ya yüzde 90, ABD’ye yüzde 25, Romanya’ya yüzde 53, Belçika ve Fransa’ya yüzde 97’şer düştü.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise Fransa’ya ihracat yüzde 60, Almanya’ya yüzde 66, İtalya’ya yüzde 79 ve Romanya’ya yüzde 99 geriledi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.