Önce Facebook, sonra Youtube

Önce Facebook, sonra Youtube

Reuters Dijital Haberler Raporu'nu açıkladı. Raporda Türkiye ve Yunanistan’da yaşayanlar haberden en uzak duran kişiler olarak dikkat çekiyor. Ankete katılanların yüzde 57’si iki ülkede de haber okumaktan uzak duruyor.

Reuters Enstitüsü, Viyana’da düzenlenen Global Editörler Ağı Zirvesi (GEN Summit) sonrasında ‘Dijital Haberler Raporu’nu paylaştı. Rapora göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yüzde 46’sı okudukları haberlere güvendiklerini belirtiyor.

Raporda Türkiye’ye ilişkin bölümünde reklam gelirlerine de geniş bir yer verildi. Raporun Türkiye’ye ilişkin bölümü ’15 Temmuz’da gerçekleşen başarısız darbe girişimi sonrası ve referandumun ardından, muhalif kesimler yeni internet siteleri açmaya, bloklara yönelmeye başladı. Ana akım medya ise hükümet tarafından yönetiliyor’ notuyla başlıyor. Raporda aynı zamanda 15 Temmuz’unda ardından kapatılan medya organlarının sayılarına da yer verilmiş.

Türkiye’de ise katılımcıların yüzde 40’ı genel olarak haberlere, yüzde 46’sı ise kendi takip ettiği haberlere güvendiğini belirtmiş. Rapora göre, dijital medyanın reklam gelirlerinin arttığına basılı medyanın ise gelirlerinin azaldığına dikkat çekildi. Buna göre Türkiye’de 2016 yılında basılı medyanın ilan gelirleri yüzde 14.8 düşerken dijital ilan gelirleri yüzde 24.2 arttı. Reklam pastasında yüzde 51.2’lik televizyondan sonra dijital ikinci sıraya yerleşti.

CNN, HÜRRİYET, SÖZCÜ 

Raporda büyük internet haber sitelerinin ana akım basılı medyanın bünyesinde faaliyet gösterdiği vurgulandı. Hürriyet ve Milliyet Gazeteleri buna örnek gösterilirken televizyonlar bünyesinde faaliyet gösteren NTV ve CNN Türk’ün online versiyonlarından da bahsedildi. Reuters’ın çalışmasına göre online medyada vatandaşların en çok takip ettiği platform CNN Türk’ün internet sitesi, Hurriyet.com.tr ve Sozcu.com.tr oldu.

FACEBOOK’TAN HABER TAKİBİ YAPIYORUZ

Ankete katılanların yüzde 54’ü Facebook’u haber takibi için kullandığını belirtirken, bunlar Youtube, Twitter, Whatsapp ve Instagram izledi.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.