Ölüm tehlikesine rağmen sırıkla ceviz silkeliyor

Ölüm tehlikesine rağmen sırıkla ceviz silkeliyor

Hizan’da ölüm tehlikesine rağmen metrelerce yükseklikte sırıkla ceviz silkeleyen Edip Kaya, “Bu iş araba sürmeye benziyor. En ufak bir hatada yerdesiniz. Düştüğünüzde ya ölürsünüz ya da yatalak kalırsınız” dedi.

Bitlis’in Hizan ilçesinde bir süre önce başlayan ceviz hasadı devam ediyor. Yetiştiği bölgenin coğrafyası ve iklimi gibi sert bir kabuğa sahip olan Hizan cevizi, yağ oranı ve tadıyla dikkati çekiyor. Yaşları 50 ila 70 arasında değişen ve silah dipçiği yapımında kullanıldığı için sık sık tüccarların hedefinde olan ağaçlardan toplanan ceviz yurttaşların ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor. 

Geçtiğimiz yıla oranla rekoltesi düşen cevizin hasadında en zor iş ise, yaklaşık 30 metre yükseklikteki ağaçlarda sırıkla ceviz silkeleyenlere düşüyor. Bu yıl ilçe genelinde yaklaşık 50 kişi ceviz hasadı sırasında ağaçtan düşerek yaralandı. Bir kişi de yaşamını yitirdi.

'ARABA SÜRMEYE BENZER’

Ölüm tehlikesine rağmen yıllardır sırıkla ceviz silkeleyenlerden birisi de 21 yaşındaki Edip Kaya. 5 yıldır sırıkla ceviz silkelediğini aktaran Kaya, günlük 350 TL karşılığında çalıştığını ve yılda ortalama 20 gün çalışabildiğini söyledi. Ağaçtan düşme tehlikesine değinen Kaya, “Ceviz silkeleme işi araba sürmeye benziyor. En ufak bir hatada yerdesiniz. Düştüğünüzde ya ölürsünüz ya da yatalak kalırsınız. Tüm tehlikelere rağmen bu işi yapmaya mecburuz” diye konuştu. Günde ortalama 120 kilogram ceviz silkelediğini belirten Kaya, “Ölüm tehlikesine rağmen bu işi yapıyorum” dedi.

hizan-ceviz-hasadi.jpg

KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ

Yaklaşık 40 yıldır ceviz topladığını belirten Menice Çetin (50) ise, topladıkları cevizler kış aylarında hem misafirlerine ikram ettiklerini hem de tandırda pişirilen çöreklerde kullandıklarını aktardı. Ceviz ağaçlarının dere yatağında olmasından kaynaklı toplanmasının da zor olduğuna dikkati çeken Çetin, ceviz tanelerinin suya kapılmaması için saatlerde dere yatağında kaldıklarını kaydetti. 

Cevizin kış aylarının vazgeçilmezi olduğunu söyleyen Çetin, “Cevizlerimizin tadı tatlıdır.  Misafirlerimize bisküvi ve lokum ikram etmiyoruz. Misafirlerimize ceviz içi ikram ediyoruz. Kış geceleri uzun, çay ile birlikte eve gelenlere ikram ediyoruz. Yoksa kış ayı çekilmez olur” şeklinde konuştu. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum