Ölüm rotasını geçen 85 mülteci Samos'a ulaştı

Ölüm rotasını geçen 85 mülteci Samos'a ulaştı

Yunanistan’ın Samos Adası, İdlib’teki operasyon sonrası göçmenlere açılan sınır kapıları haberinin ardından yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya

 İlk 24 saat içerisinde Samos’a, güvenlik güçlerine yakalanmamak için tehlikeli bir rotayı aşan 85 Suriyeli mülteci giriş yaptı. Sağlık kontrolleri yapılan göçmenlerin İltica Servisi’ndeki işlemleri devam ediyor. Yerleşik halk ise göçmenlerin adalarda bekletilmeden ana karaya gönderilmesini istiyor.

Türkiye’ye en yakın Yunan Adası olan Samos (Sisam) ile Dilek Yarımadası arasındaki mesafe sadece 1,5 km. Suriye göçünün başladığı ilk yıllardan beri oldukça yoğun olan bu rota BM tarafından fonlanan Avrupa Birliği polisleri tarafından sıkı bir biçimde korunuyor. Samos’un Kuşadası’na bakan bölgesi Psili Ammos ve Posidonio kıyıları radarlar ile düzenli biçimde gözlemleniyor. O nedenle adanın daha tehlikeli olan kuzey doğusundan giriş yapmak isteyen göçmenler için bu göç rotası tam anlamıyla ölüm kuyusu…

Hava koşullarının dün akşam saatlerinde zorlaşması ile geçişlerde yaşanacak ölüm ihtimaline karşı Samos polisi, iltica ofisi, BM görevlileri ile gönüllüler alarma geçti.

Seferihisar, Kuşadası, Davutlar, Dilek Yarımadası arasındaki bölgede 10 kişilik şişme botlara bindirilen en az 40-50 kişilik gruplar dün geceden itibaren Samos’a geçmek için fırtına ve dalgalarla boğuştu. Kuzey doğu ve güney doğu sınırlarında ambulanslar eşliğinde bekleyen gönüllü kurumlar, gelen göçmenlere ilk yardım hizmeti sağlamak için dönüşümlü olarak nöbet tutuyorlar.

Kapıkule Sınır Kapısı’ndan engellenen göçmenler de Yunanistan’a deniz yolu ile geçmek için Midilli, Sakız ve Samos adalarına yöneldi. Midilli’deki kamp 20 bin kişilik ve koşullar bir nebze daha iyi. Bu nedenle deniz yolu mesafesi uzak olmasına rağmen ilk önce orayı deneyen Suriyeli göçmenler ikinci tercih olarak Türkiye’ye en yakın Samos Adası’na ulaşmayı deniyorlar.

SAMOS HALKI: REHİNE ADASI OLMAK İSTEMİYORUZ

Samos’ta beklenen göç trafiğine karşılık ordu, polis ve sahil güvenlik alarmda. Son 24 saat içerisinde adaya giriş yapan 85 göçmenin durumu iyi. Ancak Samos’taki Vathy Mülteci Kampı’nın kapasitesi sadece 500 kişi. Buna karşın kampın güncel nüfusu ise yaklaşık 8 bin. Adalar üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenler Dublin Sözleşmesi gereği başvuru yaptıkları ülke kendilerine onay verinceye dek ilk ayak bastıkları AB İltica Bölgesi’nde kalmak zorundalar. Bu nedenle Samos, Sakız, Midilli, Kos, Leros gibi resepsiyon adalardan 6 ay ile 2 yıl arası süren zaman diliminde çıkamayan göçmenler hükümete rehine politikalarını değiştirmesi için baskı yapıyor.

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Mitsotakis ise Samos’a yapmayı haftalar öncesinden planladığı ziyareti bu sabah erteledi. Sabaha karşı yaşanması beklenen göçmen trafiği ve ada halkının tepkisi ile karşılaşmayı istemediği belirtiliyor. Zira adanın kırsalındaki Zervou bölgesine inşa edilen kapalı mülteci kampı nedeniyle ada halkı “Rehine adası olmak istemiyoruz”, “Göçmenlere kapıları aç Avrupa’ya gitsinler” pankartları ve sloganları ile sınır adalarında eylem yapıyorlar.

Yunan Sahil Güvenlik Kolordu Komutanı Theodoros Kliaris ile Deniz ve Ada Politikası Bakanı Yiannis Plakiotakis, Sisam ve Sakız adalarına sürpriz bir kararla ziyarette bulunacak. Şu anda adalarda toplam 52 Donanma Gemisi göç dalgasını engellemek için çalışıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.