Oluç: İkinci çığ felaketinde ciddi tedbirsizlik iddiaları var

Oluç: İkinci çığ felaketinde ciddi tedbirsizlik iddiaları var

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Van’da meydana gelen ikinci çığ felaketinde ciddi tedbirsizliklerin olduğu yönde iddialara dikkati çekerek, grubu bulunan siyasi partilere ortak önerge çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 38 kişinin yaşamını yitirdiği Van Bahçesaray’da yaşanan çığ felaketine dair Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Oluç, Elazığ depremi, çığ felaketi ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yaşanan uçak kazasına dikkati çekti. Çığ felaketinde 38 kişinin yaşamını yitirdiğini ve hala ulaşamayan insanların olduğunu ifade eden Oluç, uçak kazası ve çığ felaketinde yaşamını yitirenlere baş sağlığı diledi.

Ardı ardına yaşanan bu felaketlere karşı nasıl hazırlıksız olunduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Oluç, “Baktığımızda Elazığ depreminde günlerce köylere yardım ulaştırılamadı. Bazı köylere hiç gidilmedi bile. Bütün bunlar olurken; bizler depremzedeler için kullanılması gereken deprem vergileri nereye harcandı diye sorarken bu iktidar tarafından bunu soranlar utanmaz olarak ilan edildi. Gerçekten büyük bir utanmazlıkla cevap verildi. Hala Elazığ artçı depremlerle sallanıyor, insanlar molozlar altında kalmamak için soğuğa rağmen çadırlarda yaşıyor. Son derece vahim bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

‘CİDDİ TEDBİRSİZLİKLERİN OLDUĞU İDDİALARI VAR’

Oluç, Van Bahçesaray’da yaşanan ikinci çığ felaketi açısından ciddi iddiaların olduğunu belirterek, “Van Bahçesaray’a geldiğimizde; orayı bilenler bilir zaten. Normal zamanlarda bile kar kış olmadan orada yolculuk yapmak son derece sorunludur, yol açısından son derece sıkıntılı bir güzergahtır. Ve tabii ki bu koşullarda bir çığ ile karşı karşıya kalındı. Ve sonuçlar hepimizce görülüyor. Büyük bir tedbirsizlik yapıldığını aslında çığ felaketinde atılmaması gereken adımların atıldığına dair çok ciddi iddialar var. Elbette ki henüz insanlar çığın altından çıkarılamamışken bunları konuşmak, kaç kişinin çığın altında kaldığı bile belli değilken bunları konuşmak doğru değil belki. Ama bunları daha sonra konuşmak istiyoruz” diye konuştu.

‘ÇIĞ YAYINI KESİLDİ, ERDOĞAN’IN KONUŞMASI VERİLDİ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çığ felaketi sırasında yaptığı konuşma ve medyanın tutumunu eleştiren Oluç, “Bütün bunlar olurken medyada tuhaf işler oluyor. Bahçesaray’dan yapılan yayınlar kesilip AKP Genel Başkanı’nın konuşması yayınlandı. Ve orada yaptığı konuşmada, ‘Çığdan yeni bir haber geldi. Çığ altında kalanların sayısı 33 oldu. Allah rahmet eylesin. Maalesef çığı, heyelan bütün bunlar tehdit ve TOKİ vasıtasıyla bugüne kadar 4 bin 194 konut inşa ettik. Nereden nereye geldiğimizi en iyi siz biliyorsunuz’ dedi. Nereden nereye gelindiğini biz gayet iyi biliyoruz. Gerçekten Türkiye’nin yarısından fazlası bu iktidarın nereden nereye geldiğini biliyor ve bu cümlelere pes diyor. Deprem vergileri nereye gitti, diyenlere utanmaz diyenler hakikaten pes dedirtecek ibretlik cümleler kurdular” diye konuştu.

‘GELİN ORTAK BİR ÖNERGE VERELİM’

Oluç, Meclis’te görüşülen imar kanununda değişikliler öngören ve belediyelerin yetkilerini kısıtlayan kanun teklifi ile rant alanlarının iktidarın eline geçeceğini Yani rant alanlarının yeniden nasıl iktidarın eline geçeceğini belirtti. Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakın Van gölünün bir tarafında Bahçesaray orada çığ yaşanmış, bir tarafı Ahlat. Bu kanunun 20’inci maddesine göre Cumhurbaşkanına saray yapılması tartışılıyor. Yani Van gölünün iki tarafından bahsediyoruz. Birinde acı var. Öbür yakasında sarayı nasıl yapacağız. Anayasa Mahkemesi’nin bozmuş olduğu kanunu tekrar nasıl kanunlaştıracağız konusu 20’inci maddede karşımıza gelmiş. Bu nedenle bu tartışmanın doğru ve ahlaki bir tartışma olduğunu düşünmüyoruz. Mecliste grubu bulunan bütün partilere önerimiz çok açık: Gelin depremin yarattığı sonuçları araştırmak üzere, neler yapılması gerektiğini konuşmak üzere birlikte ortak bir önerge verelim. Bunları tartışalım. Bir partinin önergesi olmasın ortak önerge olsun. Gelin çığın ve tedbirsizliğin yarattığı sorunları bütün partiler önerge verelim tartışalım. Ve bugünü, hem Elazığ’da hem Bahçesaray’da acıların yaşanmakta olduğu ve çok sıcak olduğu günde henüz cenazelerin bile kaldırılmadığı günde gelin hep birlikte tüm partiler ortak teklif verelim ve bunu konuşalım, İmar kanununu konuşmayalım. Rant alanlarının iktidarın eline nasıl geçeceğini konuşmayalım.”

‘GENEL KURULDAKİ TARTIŞMALARA KATILMAYACAĞIZ’

Oluç, sözlerine şöyle devam etti: “Bu önerimiz kabul edilmediği takdirde bugün genel kurulda bu kanun teklifinin tartışmalarına katılmayacağız. Hem sizlerle hem de kamuoyu ile paylaşmak istedik. Partimizin heyeti hem dün hem de bugün Bahçesaray’dadır. Dün hastaneleri ziyaret etiler, ailelerle görüştüler. Bugün Eş Genel Başkanımız ve vekil heyetimiz oraya gitmek için yola çıktı. Heyetimiz önümüzdeki birkaç saat içinde orada olacaktır. Ailelerin cenazeleri ile ilgileniyoruz. Tabi bu dayanışma hepimiz için çok önemli. Diğer parti ve STK’lar ile halkın dayanışmaları ve acıları paylaşmak açısından çok büyük önem taşıyor acıları paylaşmak açısından. Böyle günlerde zaten dayanışmanın önemi bir kez daha ortaya çıkar. Biz de bu konudaki çalışmalarımızı büyük bir ciddiyetle devam ettireceğiz.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.