Oktay: Karasularının 12 mile çıkması savaş sebebi olmayacak da ne olacak?

Oktay: Karasularının 12 mile çıkması savaş sebebi olmayacak da ne olacak?

Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkaracağı açıklamasına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak?" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı’ndan Metin Mutanoğlu’nun sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Avrupa Birliği’yle (AB) yaşanan gerilimi değerlendirdi.

Türkiye’ye tepki gösteren Avrupa ülkelerini eleştiren Fuat Oktay, “Avrupa Birliği kusura bakmasın uluslararası bir mahkeme değil, kimin haklı kimin haksız olacağını belirleyen bir mekanizma da değil. Son derece hantal bir yapı ve bazı üyelerinin Yunanistan gibi, açıkça da bunu ifade etmek lazım, şımarıklığına artık illallah diyen ama bir şey yapamayan bir yapı” dedi.

‘SEVR HARİTASINI DENİZLERDE ÇİZMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in açıklamasını hatırlatan Oktay, “Bugün Merkel’in basına yansıyan bir açıklaması var. Yani sanki böyle yanında olmak değil de dinlemek, bakmak ‘İyi ne yapalım zorundayız’ der gibi… Bu konularda aleyhte bir şey söyleyen birebir görüşmelerde hiçbir şey görmüyorsunuz ama çıkıp da kurumsal bir boyuta girdiğinizde karşınızda duvar gibi bir AB görüyorsunuz” diye konuştu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı içerisinde faaliyet yürüttüğünü belirten Oktay, “Doğu Akdeniz’de bizim karasularımız vardır. Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığımız ve Libya ile imzaladığımız münhasır ekonomik bölge anlaşmamız vardır. Cumhurbaşkanımız bunu net ifade etti. 100 yıl önce Türkiye’ye çizilen bir harita vardı Sevr diye. Şimdi baktığınızda karada yırttığımız o haritayı şimdi denizlerde bize çizmeye çalışan bir yapı ve buna alet olan bir Avrupa Birliği. Bunun için yine bir araç olarak kullandıkları, alet olarak kullandıkları bir Yunanistan ve Rum Kesimi” ifadelerini kullandı.

‘AB, KAPALI KAPILAR ARDINDA İLLALLAH ETMİŞ DURUMDA’

AB’nin Yunanistan’dan bıktığını iddia eden Fuat Oktay, “Harita ne diyor biliyor musunuz? ‘Adımınızı dahi denize atmayacaksınız’ diyor. AB açıklama yapıyor, ‘Biz bu haritayı tanımıyoruz’ diyor. ‘Yunanistan böyle bir harita yapmış, adına da Sevilla demiş, çalıştırmış falan, onun şımarıklığı zaten yapar. Biz de bıktık zaten, usandık’ diyor ama açıkça bunu çıkıp da söyleyemiyor. Kapalı kapılar ardında artık onlar da illallah demiş durumda. Onlar da yaka silkmiş durumda ama sonuçta kendi çıkarına da bir şekilde kullandı ama sonuçta bedelini Yunanlı, Yunanistan şey değil aslında, vatandaşın ödeyeceği bir sonuca doğru gidiyorlar farkında değiller” dedi.

‘KABUL EDERSEK GEMİLERİMİZ AÇIK DENİZLERE İNEMEZ’

Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkartacağı açıklamasına değinen Oktay, şunları söyledi:

“Hadi çıkarın nasıl çıkarıyorsunuz? 12 mile çıkardığınızda Meclisimizin çıkardığı bir yetki var, savaş sebebidir. Bugün de arkasında durduğumuz ve hâlâ geçerli olduğu bir yapıdır. 12 mile çıkması ne demek? Açık denizler var, yani karasularının dışında kalan, şu anda 6 mil karasuları Yunanistan için. Türkiye tarafında 3 mil ama genelde deniz hukukuna baktığınız zaman dikey ortay diye bir şey vardır. Bunun doğusunda kalan batısında kalan adalar şeklinde. Öyle bir yapı var ki ‘Hayır bu bana yetmez.’ Ne olacak peki sana yetmeyecek? ‘Bunu şuradan bir yerden çizmemiz lazım.’ Lozan’da da bunu çizmişler zaten, 3 mil. ’12 mile çıkaracağım.’ Çıkardığın zaman ne olacak? Ege’den aşağıya senin gemilerin, turistsen teknelerin, balıkçıysan balıkçı teknelerin, ticaret yapıyorsan buradan Karadeniz’den geçen, Marmara’dan geçen gemilerin açık denizlere inemeyecek demek. Bunu kabul etmemizi mi bekliyorsunuz? Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak? Cumhurbaşkanımız da bunu söylüyor zaten. Elimizden kaza çıkmaz. ‘Kazara falan’ diyorlar ya gerekeni yaparız.”

‘AB, TÜRKİYE’NİN TEZLERİNE KULAK KABARTSIN YOKSA CİDDİ RİSKLER OLACAK’

Fuat Oktay, “Merkel’in o açıklamasından sonra Türkiye Avrupa’dan ne istiyor, ne tür bir çağrınız var Avrupa’ya?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Avrupa’ya söylediğimiz şu, Doğu Akdeniz de dahil olmak üzere Ege de dahil olmak üzere Türkiye haklarından kesinlikle vazgeçmez ve geçmeyecektir. Bedeli ne olursa olsun şımarık bir üyenizin ne pahasına olursa olsun arkasında duracağım diye tüm Avrupa Birliği üyelerine ve kendinize bedel ödetmekten ziyade önce üyeniz olan Yunanistan’a ve çok farklı oyunlarla içeri aldığınız üye diye Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni bir oturtun ve hakkaniyet ölçüsünde şu adalara bakın ve Türkiye’ye bakın, Türkiye’nin haklarına ve tezlerine kulak kabartın, rıza gösterin. Yoksa bu, gelecek açısından çok ciddi riskler oluşturur. Bu risklerin bedeli ne olursa olsun Türkiye bunu öder ve ödetir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.