ÖGC: Türkiye karanlığa gömülmek isteniyor

ÖGC: Türkiye karanlığa gömülmek isteniyor

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde bile basına yönelik baskıların durmadığına dikkat çekerek, "Türkiye karanlığa gömülmek isteniyor" dedi.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla "Türkiye karanlığa gömülmek isteniyor" başlığıyla yayınladığı açıklamada, Türkiye'de basın hak ihlallerine dikkat çekti. 3 Mayıs'ta bile Dicle Haber Ajansı'nın sitesinin 36'ncı kez Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından kapatıldığı, DİHA muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Ergin Çağlar, Hatay Altınözü'nde haber takibi yaptıkları sırada gözaltına alındığına dikkat çeken cemiyet, Türkiye'nin bir çok alanda olduğu gibi basın özgürlüğü alanında da dünyanın bir çok ülkesinin gerisinde kaldığına vurgu yaptı. Açıklamada, özellikle 2016 yılında basına yönelimde hızlı bir artış olduğuna da işaret edildi. 

Türkiye'de sadece 4 ay içinde 4 gazetecinin katledildiğine, 82 gazetecinin gözaltına alındığına bunlardan 15'inin tutuklandığını işaret eden ÖGC, "Şu an 42 gazeteci cezaevinde. 'Casus', 'darbeci', 'terörist' suçlamalarıyla yargılanan gazeteciler, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) gölgesinde toplamda beş ömür boyu; 2 bin 229 yıl 6 ay hapis tehdidiyle karşı karşıya. Sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili olarak 53'ü gazeteci 86 kişi TCK 125 ve 299. maddelerden işlem gördü. Gazetecilere yüzlerce dava açıldı. Onlarca yayın kuruluşu ceza aldı ve davalarla boğuşuyor. Sansür üst düzeye çıktı. Bir çok yayın organına kayyum tarafından el konuldu" bilgisi verdi. 

'Gerçekler karanlıkta bırakılmak isteniyor'

Türkiye'deki basın özgürlüğüne ilişkin kaygılara yer verilen açıklamada, "Sadece ön plana çıkan baskı ve ihlallere baktığımızda Türkiye'de basın özgürlüğünden bahsetmek mümkün değildir. Yine basın özgürlüğünden söz edilemeyeceği gibi gerçekler karanlıkta bırakılmak istenmekte, insanlık değerlerine yönelik saldırılara karşı göz yumulması istenmektedir. Biz Özgür Gazeteciler Cemiyeti olarak bu baskılara sessiz kalamayacağımızı ve gerçekleri savunmaya, gün yüzüne çıkartmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz" denildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.