O kadınların dramı, ağlattı

O kadınların dramı, ağlattı

Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi oyuncu Angelina Jolie, bu kez da Bosna Hersek’te. Konferansa katılan Jolie, o yıllarda tecavüze uğrayan savaş mağduru kadınlarla da görüşme fırsatı buldu.

Amerikalı oyuncu Angelina Jolie, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile birlikte Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddetin Önlenmesi konulu konferansa katılmak üzere Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya geldi. Cumhurbaşkanlığı’nda kabul edilen Jolie ve Hague ikilisi, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Hırvat Üyesi Jelyko Komşiç ve Sırp Üyesi Neboyşa Radmanoviç ile özel bir görüşme yaptı.

Jolie daha sonra kentin doğusunda bulunan ve savaş sırasında Sırplar tarafından katledilen yaklaşık sekiz bin Boşnak’ın adının yazılı olduğu Potoçari Anıt Mezarlığı’nı ziyaret etti. Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç ve dernek üyeleriyle de biraraya gelen Jolie, Bosna Savaşı sırasında tecavüze uğrayan savaş mağduru kadınlarla baş başa görüştü. Jolie, bu görüşmede dinlediği hikâyelerden dolayı gözyaşlarını tutamadı.

Jolie ve Hague, Hollandalı askerlerin savaş sırasında karargâh olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında kurulan Soykırım Müzesi’ni de gezdikten sonra kentten ayrıldı.

BU İLK DEĞİL

Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi olarak 2010’da da ülkeye gelen Jolie, Gorajde kentindeki mülteci kamplarını ziyaret etmişti. Daha sonra da Bosna Savaşı’nda bir Sırbın tecavüzüne uğrayan kadının hikâyesinin anlatıldığı In The Land of Blood and Honey / Kan ve Bal Ülkesinde adlı filmin yönetmenliğini yapmış ve filmin galasını Saraybosna’da halkla birlikte izlemişti. Angelina Jolie, 2011 yılında da Saraybosna Film Festivali’ne katılmış ve burada Saraybosna Vatandaşı Ödülü’ne değer görülmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.