NYT: Pentagon Kürtleri tehlikeye atmamak için çekilmeye karşı çıktı

NYT: Pentagon Kürtleri tehlikeye atmamak için çekilmeye karşı çıktı

New York Times, ABD'nin Suriye'den çekilme kararının arka planını yazdı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararının Amerikan yönetimi içinde derin görüş ayrılıkları yarattığı ve Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) ‘Suriyeli Kürtlere ihanet edilmemesi’ için Beyaz Saray’ı bu karardan vazgeçirmeye çalıştığı ortaya çıktı. New York Times’ın Washington’daki tartışmaların arka planına ilişkin haberinde yer alan ayrıntılar şöyle:

PENTAGON BİRKAÇ GÜNDÜR KARŞI ÇIKIYOR

Son birkaç günde yapılan bir dizi toplantıda ve telekonferans görüşmesinde, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ve diğer üst düzey ulusal güvenlik yetkilileri, Trump’ı topyekûn bir çekilmeden vazgeçirmeye çalıştı. Mattis ve diğer yetkililer, böylesine büyük bir politika değişikliğinin tam da ABD’nin Rusya ve İran’a meydan okunması çağrısı yaptığı bir dönemde, bu iki ülkenin Suriye’deki nüfuz alanını genişleteceğine dikkat çekti.

‘KÜRTLERİ TERK ETMEMELİYİZ’

Habere göre Pentagon yetkilileri, Suriye’den çekilmenin ‘Kürt müttefiklerini ihanete uğratacağını ve onları Türkiye’nin olası bir askeri saldırısına maruz bırakabileceğini’ vurguladı. Pentagon yetkilileri, ‘Kürtleri terk etmenin, ABD’nin gelecekte Afganistan’dan Yemen ve Somali’ye uzanan bir coğrafyada yerel savaşçıların güvenini kazanmasını zorlaştıracağını’ da söyledi.

‘IŞİD TAMAMEN YOK OLMADI’

Pentagon yetkilileri, IŞİD’in tam olarak ortadan kaldırılmadığının da altını çizdi.

‘ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI ELİNİ GÜÇLENDİRDİ’

Habere göre, Suriye’den çekilmeyi bir seçim vaadi olarak da ortaya koymuş Trump bu baskıya rağmen geri adım atmak istemiyordu. NYT bu noktada, Türkiye’den gelen ‘Fırat’ın doğusuna harekât’ açıklamalarının Trump’ın elini güçlendirdiğini yazdı. Gazeteye konuşan yetkililer, Trump’ın ‘Türkiye’nin harekâtının Suriye’deki ABD askerlerine tehdit oluşturacağını’ belirterek çekilmeyi savundu. Pentagon ise bu gerilime diplomatik çözüm bulunmasını istiyordu.

‘HAVA SALDIRILARI DEVAM EDECEK, KÜRTLERDEN DESTEK İSTENECEK’

NYT’ye konuşan yetkililer, aşamalı bir çekilme planının da ortaya atıldığını ancak Trump’ın Suriye’deki 2 bin Amerikan askerini hızla çekmek istediğini anlattı. Bir yetkili, IŞİD’le 2014’te başlayan mücadelede Amerikan hava saldırılarının süreceğini ve sahada Kürtlerden destek almayı umduklarını söyledi.

‘TRUMP DİKKAT DAĞITMAK İSTİYOR’

Gazeteye konuşan bir Pentagon yetkilisi ise Trump’ın ülke içinde hakkında yürütülen soruşturmaların yoğunlaşması sonrası dikkat dağıtmak istediği yorumunu yaptı.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum