Numan Kurtulmuş: İncirlik'ten çekilme kararına söyleyecek bir şeyimiz yok

Numan Kurtulmuş: İncirlik'ten çekilme kararına söyleyecek bir şeyimiz yok

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in İncirlik'ten çekilme açıklaması hakkında konuştu. Kurtulmuş, "Kendi kararlarıdır. O karara bizim söyleyecek bir şeyimiz yok" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapıldı. Toplantının ardından Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, açıklama yaptı.

Suriye’deki savaşla ilgili olarak Astana görüşmeleri devam ettiğini belirten Kurtulmuş, soruna siyasi çözüm bulunması için üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel ziyaretinde, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ilişkilerindeki gerginliklerin aşılması konusundan iki tarafta da bir irade görüldüğünü aktardı.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Türkiye’nin ekonomik ve mali durumunun ele aldığını kaydeden Kurtulmuş, “Türkiye ekonomisinin güçlendirilmesi için de atılması gereken adımların tutarlılıkla atılması konusu da gündeme gelmiş oldu” dedi.

‘REFERANDUMDAKİ GERGİNLİĞİN GERİDE KALMASI ÖNEMLİ’

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, Türkiye ziyaretini değerlendiren Numan Kurtulmuş, “Bu görüşmelerin yapılmış olması olumlu bir adımdır. Son zamanlarda özellikle referandum sürecinde yaşanan gerginliğin geride kalması önemli bir noktadır” diye konuştu.

Gabriel’e Türkiye’nin hassasiyetlerinin anlatıldığını dile getiren Kurtulmuş, “Türkiye düşmanı terör örgütlerine karşı Almanya’da hassas olunması konusu bir kez daha gündeme gelmiştir. Ayrıca Türk vatandaşlarına Almanya’nın bazı yerlerinde yapılan baskıların da kabul edilemez olduğu ifade edilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘İNCİRLİK TÜRK ÜSSÜDÜR’

Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaretine izin verilmemesine değinen Kurtulmuş, “İncirlik Üssü, Türk üssüdür; Konya’daki üs ise NATO üssüdür. Biz İncirlik Üssü’nün Alman ziyaretçiler için şimdilik uygun olmadığını, NATO’yu ziyaret edecek isimlerin ise Türkiye’ye karşı eylem yapan vekillerden oluşmaması özellikle belirtilmiştir” dedi.

Gabriel’in “İncirlik Üssü’nden çekilme bu hafta ya da gelecek hafta” açıklaması sorulan Kurtulmuş, İncirlik Üssü’nün yönetiminin Türkiye’ye ait olduğunu vurguladı. Kurtulmuş, “Alman heyetinin İncirlik Üssü’ne gelmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Almanya’nın çeklime kararı da olabilir. Bu tabii kendi kararlarıdır. O karara bizim söyleyecek bir şeyimiz yok” şeklinde konuştu.

‘BAKANLAR KURULU KARAR VERİRSE VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILACAKLAR’

130 kişinin Türkiye’ye dönmemeleri halinde vatandaşlıktan çıkarılmasının söz konusu olduğunu kaydeden Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Çok sayıda FETÖ mensubu 130 kişi, arasında HDP’li vekiller de var. Savcılar soruşturmaya çağırmış, mahkemelere ifade verilmek için çağrılmış ama ifade alınmaları mümkün değil. Çünkü yurt dışındalar. Mahkeme süreçlerinin aksatılmaması için İçişleri Bakanlığımız ‘yurda dön’ çağrısında bulundu.”

Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili hukuki sürecin başladığını belirten Numan Kurtulmuş, “Bunlar hemen vatandaşlıktan çıkartılmayacaktır. 3 ay süre var. Bu konu Bakanlar Kurulu’na gelecek sonrasında ve karar verilirse bu kişiler vatandaşlıktan çıkartılacak” dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.