Netanyahu: Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini ilhak edeceğim

Netanyahu: Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini ilhak edeceğim

Erken genel seçimlere hazırlanan İsrail'de, Başbakan Benyamin Netanyahu işgal atındaki Batı Şeria'daki yasadışı Yahudi yerleşimleri ilhak edeceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu salı günü düzenlenecek erken genel seçimler öncesinde, yeniden seçilmesi halinde işgal altındaki Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini ilhak edeceğini açıkladı. Bir televizyon programında konu ile ilgili soruları yanıtlayan Netanyahu, ‘İsrail egemenliğini neden yerleşimler ekseninde genişletmediğine’ ilişkin soru üzerine, “Eğer bana bir sonraki aşamaya geçip geçmeyeceğimi soruyorsanız, cevabım evet. Bir sonraki aşamaya geçeceğiz” dedi. Netanyahu, “İsrail egemenliğini genişleteceğim ve bunu yaparken de büyük küçük yerleşim ayrımı yapmayacağım” diye konuştu.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise sözcüsü aracılığı ile yaptığı açıklamada, “Herhangi bir açıklama ya da adım, gerçekleri değiştiremez. Yerleşimler yasadışıdır ve oradan kaldırılacaktır” dedi.

ÖMER ÇELİK: ÇILGINLIĞA ‘DUR’ DEME VAKTİ GELMİŞTİR

Başbakan Netanyahu’nun, aşırı sağ partilerin seçmen tabanlarını hedef aldığı yorumu yapılan ilhak açıklamasına Türkiye’den ilk tepki, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Çelik, Twitter hesabı üzerinden “Uluslararası toplumun, Netanyahu çılgınlığına bir dur deme vakti gelmiştir ve geçmektedir” mesajını paylaştı.

ÇAVUŞOĞLU: GERÇEK DEĞİŞMEYECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Batı Şeria uluslararası hukukun hilafına İsrail işgali altında bulunan Filistin toprağıdır. Netanyahu’nun seçimler öncesinde yine oy kaygısıyla yaptığı sorumsuzca açıklamalar bu gerçeği hiçbir şekilde değiştiremeyecektir” ifadelerini kullandı.

İsrail’in 1967’de Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü işgal etmesinden bu yana inşa edilen 140 kadar yerleşimde 600 bin Yahudi yaşıyor. Yerleşimler uluslararası hukukta yasa dışı olarak kabul ediliyor ancak İsrail buna karşı çıkıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Filistinlilere Birleşmiş Milletler kararları ile vaat edilen bağımsız devletin başkenti olması öngörülen Doğu Kudüs’te İsrail egemenliğini geçen yıl tanıyarak tepki çekmiş, ardından da Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri’nde de İsrail egemenliğini tanıdığını ilan etmişti. (BBC Türkçe)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.