Nehil Sazlığı için harekete geçildi

Nehil Sazlığı için harekete geçildi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bulunan ve son yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakılan Nehil Sazlığı’nın kurtarılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı harekete geçti.

YÜKSEKOVA - İlçeye 5 kilometre mesafede 2 bin 800 hektarlık geniş bir alana yayılmış olan, bitki örtüsü ve su kaynakları yönünden oldukça zengin bir konuma sahip Nehil Sazlığı, son zamanlarda gerekli önlemlerin alınmaması, av merkezi haline getirilmesi ve sazlığı besleyen suların bilinçsiz kullanılması nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Önceki yıllarda yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Nehil Sazlığı’nın kurtarılması için harekete geçildi.

Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından kabul edilen “Yüksekova Nehil Sazlığı Sulak Alan Alt Havzalarında Yapılacak Tüm Korunan Alan Çalışmalarına Temel Oluşturacak Biyolojik Çeşitlilik Araştırılması” projesi kapsamında Ankara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Saniye Cevher Özeren ve beraberindeki heyet Nehil Sazlığı’na gelerek incelemelerde bulundu.

i-2-772.jpg

Nehil Sazlığı’nda zamanla yok olan hayvan ve bitki türlerinin belirlenmesi için saha çalışması yapan Özeren ve beraberindekiler sazlığın kurtarılması için çalışmalarına başladı.

Basın mensuplarına proje hakkında açıklama yapan Özeren, projenin amacının  Neli Sazlığı havzasını korumak olduğunu belirterek, “Sulak alan yönetim planını oluşturduk. Sulak alan yönetim planı dendiğinde sadece göl alanı değil havza içerisinde mevcut olan tüm sucu ve karasal ekosistem ile ilgili ilk olarak bir teşhis yapmaktır. Bu nedenle havza içerisinde mevcut olan tüm sucu ve karasal ekosistem ile ilgili canlıları belirliyoruz.  Ardından bu canlıları hangi yollarla koruyabiliriz bunu belirlemeye çalışacağız. Bu kapsamda sazlıktan gerekli bulguları aldık. Bunları Ankara’daki laboratuarımızda inceledikten sonra buradaki canlı türlerinin koruma altında olup olmadığına bakacağız” şeklinde konuştu.

i-2-771.jpg

Yüksekova’daki Nehil Sazlığı’na ilk kez geldiğini aktaran Özeren, “Gördüğümüz kadarıyla Nehil Sazlığı çok büyük bir alanı kapsıyor. Yalnız sazlık çok küçük bir alan kalmış durumda. Bu özellikle kışlama, göç ve üreme amaçlı buraya gelen kuşlar açısından negatif bir etki yaratıyor. Sazlık için tehdit unsuru olabilecek unsurları da belirliyoruz. Bu nedenle bu alanın tekrar aktif hale getirmemiz gerekiyor. Sazlığın kurtarılması için gerekli yöntemleri ilgili kurumlara bildireceğiz. İnşallah başarılı bir çalışma olacak ve burası  tekrar kuşların merkezi haline gelecek” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.