“Ne yaptı ülkemin adaleti?”

“Ne yaptı ülkemin adaleti?”

Eşini anmaya gelen 10 binden fazla kişiye seslenen Rakel Dink, “Kanın sesi ancak adaletle susar” dedi.

On binden fazla kişi, Agos gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i 19 Ocak 2007'de katledildiği Şişli Halaskargazi Caddesi üzerindeki gazete bürosunun önünde andı; gazetecinin ailesini ve dostlarını yalnız bırakmadı.

Sebat Apartmanı'nın yanı başında, gazetecinin öldürüldüğü yerde, fotoğrafı, yanan mumlar ve onlarca çiçek vardı. Yazar Adalet Ağaoğlu da, gazetenin önüne gelerek Hrant Dink'in öldürüldüğü yere çiçek bıraktı.

İnsanlar, Harbiye Kavşağı'ndan Osmanbey'in Nişantaşı Kavşağı'nı dolduran anma törenine öğle saatlerinden itibaren gelmeye başladı. Ulusal ve aralarında AFP ve ZDF temsilcilerinin de bulunduğu uluslararası basın, eyleme büyük ilgi gösterdi.

Rakel Dink: Yaşatsalardı da 301'den hapiste olsaydı

İlgi nedeniyle araç trafiği zorlandı. Eylemde, “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Katil devlet hesap verecek” sloganları birbirine karıştı.

“Hrant için Adalet için” anması sırasında Agos gazetesinin penceresinden seslenen Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, “Diyorlar ki 'kim hapse girmiş', ben de diyorum ki keşke çutagımı yaşatsalardı da hapiste olsaydı, çünkü yaşatsalardı bugün gerçekten 301'den hapisteki üçüncü ayı olacaktı” dedi.

“Ne yaptı ülkemin adaleti?”

Hrant Dink'in kanının bir yıldır hiç susmadığını söyleyen Rakel Dink, “Kanın sesi ancak adaletle susar. İşte bugün sizler de adalet için buradasınız”diye konuştu.

“Bizi acılarla akraba ettiler” diyen Rakel Dink, O.S.'nin eline bayrak vererek fotoğraf çektiren görevlileri, stadyumlarda Ogün'üz diye bağıranları, Erhan Tuncel ile yaptığı telefon görüşmesinde “Tek farklılık kaçmayacaktı, ama bu kaçtı” diyen istihbarat görevllisi Muhittin Zenit'i anımsattı ve sordu:

“Cinayette kullanılan silahı markasına kadar bilen jandarmaya, cinayet planları yapılan ocaklara ne yaptı ülkemin adaleti? Eşime haddini bildirmeye çalışan vali yardımcısı ve sözde yakınlarına ne yaptı ülkemin adaleti?”

Yazar ve savaş karşıtı aktivist Arundhati Roy da, konuşması sırasında Rakel Dink'in yanında, Agos gazetesinin penceresindeydi. Roy bir gün önce bianet'ten Gökçe Gündüç'le söyleşisinde "kapitalizmin Dink cinayeti gibi insan hakları ihlallerinden beslendiğini" söylemişti.

Çalışlar: Hesap soracak bir cesarete gerek var

Ses aracının üzerinden kalabalık kitleye konuşan gazeteci Oral Çalışlar da, “Hrant, ortaklaşa hazırlanan bir cinayetle öldürüldü…Anladık ki onu öldürmeyeye çok önceden karar vermişlerdi…Onu gazetelerde hedef gösterdiler...Mahkemelerde linç etmeye kalkıştılar” diye konuştu.

 Konuşmasında Çalışlar, “Çocukların eline silah tutuşturanları biliyoruz artık..Yönlendirenleri de, teşvik edenleri de. Devlet içindeki katillerden, örgütlenmelerden hesap soracak bir cesarete gerek var. Hrant'ın cesaretine ihtiyaç var” dedi.

CHP binasında “Düşünce Özgürlüğü” pankartı

Ceza Yasası'nın 301. maddesinin değiştirilmesine karşı çıkan Deniz Baykal'ın liderliğini yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Şişli İlçe Başkanlığı binasının penceresinde, Hrant Dink'in fotoğrafları vardı.

CHP binasına asılan pankartta, “Düşünceye Sıkılan kurşun Geleceğe Sıkılmıştır” yazılıydı. Partililerin de bürodan anmayı izledikleri gözlendi.

Katılımcılar

Anmaya katılnlar arasında Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, yazar ve aktivist Arundhati Roy, Prof. Dr. Baskın Oran, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Akın Birdal, hukukçular Prof. Dr. Kezban Hatemi, avukat Fethiye Çetin ve Ercan Kanar, gazeteciler Ali Bayramoğlu, Etyen Mahçupyan, Leyla Umar, Ertuğrul Kürkçü, Hasan Cemal, Nadire Mater, İpek çalışlar, Ümit Kıvanç, akademisyen Soli Özel, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Şişli Beleye Başkanı Mustafa Sarıgül, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) başkanı Türkan Saylan, yazar Tuba Çandar, hukukçu Hüseyin Hatemi, dansçı Zeynep Tanbay da vardı.

(Bia)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.