NATO'nun Rusya planında nükleer silah da var

NATO'nun Rusya planında nükleer silah da var

NATO'nun, ABD tarafından bir nükleer silahsızlanma anlaşmasını ihlal etmekle suçlanan Rusya'ya karşı 'nükleer' seçeneğini gözden geçirdiği iddia edildi.

NATO’nun, 1987 tarihli nükleer silahsızlanma anlaşmasını ihlal etmekle suçlanan Rusya’ya karşı bir önlem planı hazırladığı, önlemler arasında Avrupa ülkelerine nükleer silahlanma çağrısı yapıldığı iddia edildi.

Alman basınında yer alan haberlere göre, 28 NATO üyesine gizli bir belge gönderildi. Belgede 39 maddelik bir önlem listesi yer alırken, müzakere seçeneğinin yanı sıra bir dizi nükleer silahlanma senaryosu da sıralandı.

NEDEN?

NATO’yla Rusya arasındaki son gerilim, ABD’den gelen suçlamaya dayanıyor. Amerikan yönetimi Rusya’yı, 1987 yılında SSCB lideri Michael Gorbaçov ile ABD Başkanı Ronald Reagan’ın Washington’da imzaladığı, kısa ve ıorta menzilli nükleer başlıklı füzelerin ortadan kaldırılmasını öngören ‘Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı ihlal etmekle suçluyor. Alman basınının iddiasına göre Washington, bu nedenle NATO ülkelerinden karşı önlemler alınmasını istedi.

NÜKLEER ÖNERİLER NE?

Alman dergisi FOCUS ile Die Suddeutscher Zeitung gazetesinin haberlerine göre, 28 üyeye gönderilen 39 maddelik gizli listede müzakere ve olası yaptırımlar öncelik taşıyor. Ancak bu yöntemlerin işe yaramaması halinde nükleer önlemler alınması çağrısı yapılıyor ve bu önlemler şöyle sıralanıyor:

  • NATO’nun nükleer caydırıcılığını artırması,
  • NATO üyelerine daha fazla erken uyarı sistemi yerleştirilmesi,
  • Su altı korumasının artırılması,
  • Nükleer silah taşıyabilen B-2 ve B-52 savaş jetlerinin Avrupa’da daha sık kullanılması,
  • Avrupa’nın nükleer silah taşıyabilen uçak kapasitesini artırması.

Bir NATO sözcüsü Alman basınına demecinde söz konusu belgenin varlığı veya kim tarafından yazılmış olduğu konusunda yorum yapmamayı tercih etti. Ancak sözcü, ittifak içinde Ortadoğu’da silahsızlanma anlaşmalarının ihlal edilip edilmediğine dair tartışmalar yapıldığını ve NATO’nun güvenlik politikasını değiştirebileceğini söyledi. ABD’nin Rusya’ya yönelttiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı ihlal suçlamasının ise NATO içinde hangi üye devletlerden destek gördüğü bilinmiyor. (Duvar)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.