NATO bildirisinden Çin çıktı

NATO bildirisinden Çin çıktı

Londra'da düzenlenen Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, Çin'in artan nüfuzuna vurgu yapıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, NATO ülkeleri liderlerinin ilk kez Çin hakkında konuştuğunu söyledi.

NATO’nun Londra’da düzenlenen Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride Çin’in adının alınması dikkat çekti. Terörizme karşı ortak mücadele vurgusu yapılan bildiride, Çin’in hakkında “Çin’in artan nüfuzu ve uluslararası politikalarının ortaya çıkardığı fırsat ve sınamaları ittifak olarak birlikte ele almalıyız” ifadeleri kullandı.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg de kapanış toplantısında, NATO ülkelerinin liderlerinin ilk kez Çin hakkında konuştuğunu söyledi. Stoltenberg, “NATO geleneksel olarak önce Sovyetler sonra Rusya’ya odaklanmıştır. İlk kez Çin konusunda analizler yapıldı. Çin’den kaynaklanan sorunları değerlendirdik” dedi.

‘ÇİN, SİLAHSIZLANMA ANLAŞMALARINA ENTEGRE EDİLMELİ’

NATO Genel Sekreteri sözlerine şöyle devam etti: “Hepimiz şunu kabul edebiliriz. Çin’in ekonomik yükselişi ekonomik fırsatlar da sunuyor. Ama Çin’in yeni ve teknolojik silahlara büyük yatırımlar yaptığını da biliyoruz. Bizim konuşmamız gereken silahsızlanma anlaşmalarına Çin’in nasıl entegre edileceği konusu önemli. Çin önemli anlaşmaların parçası. Yapmamız gerekenlerden biri silahsızlanma anlaşmasının gözden geçirilmesi.”

Zirve bildirisinde birlik vurgusu yer alırken, “Terörizm bütün türleri ve tezahürleriyle hepimiz için tehdit olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Metinde, ABD dışındaki müttefiklerin savunma harcamalarının beş yıldır arttığı kaydedilerek, “Savunmaya 130 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı” bilgisi verildi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.