NASA altına uçuyor: 700 kentilyon dolar

NASA altına uçuyor: 700 kentilyon dolar

NASA, Psyche 16 adı verilen ve değerli maden yüklü olduğu belirtilen dev asteroide 2022'de insansız uzay aracı fırlatmaya hazırlanıyor.

Son yıllarda birçok ülke uzay araştırmalarını hızlandırırken, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin altın ve değerli metal yüklü dev asteroidi keşfetme misyonu en çok merak uyandıran projelerden biri.

Uzay bilimcilerin ilk tahminlerine göre “Psyche 16” adlı bu asteroitteki altın ve değerli metallerin toplam değeri 700 kentilyon dolar. Buna göre, eğer bütün bu kaynaklar eşit bir şekilde paylaşılırsa, dünyada yaşayan her kişinin 93 trilyon doları olacak. Fakat uzmanlar, ekonomi kuralları gereğince bunun mümkün olamayacağına dikkat çekiyor. Tedarik artınca fiyat azalacağı için teknik olarak bu kadar altın dünyaya getirilse ve piyasaya sürülürse, artık değeri kalmayacak.

2022’de NASA, “Psyche: Metal dünyasına yolculuk” adlı misyonu kapsamında sondaj çalışmalarına başlayacak, Florida’daki Kennedy uzay merkezinden insansız uzay roketi fırlatmayı hedefliyor. Daha sonra söz konusu sondaj aracının 21 ay boyunca asteroidi incelemesi, haritasını ve inceliklerini belirlemesi bekleniyor.

UZAY MADENCİLİĞİ OLANAKLI MI?

Eğer tahmin edildiği gibi Psyche 16’da bu kadar altın ve değerli metalin varlığı kesinleşirse, bu durum yeni bir soruya kapı açacak: Uzay madenciliği mümkün mü? 1967’de, Washington’da kabul edilen ve 104 ülkenin imzasını taşıyan “Dış Uzay Anlaşması” uyarınca hiçbir özel veya kamu kuruluşu Ay’da ya da başka bir gök cisminde bulunan kaynaklarını işletemiyor. Ancak 1979’da imzalanan Ay Sözleşmesi’nde ise, Ay ve tüm gök cisimlerin kaynaklarının insanlığın ortak mirasının bir parçası olduğu ifade ediliyor. Buna göre bazı ülke ve özel kurumlar, uzay kaynaklarının insanlığın yararına kullanılabileceğini savunuyor.

En son 2015’de ABD’de kabul edilen Space act yasası, Amerikan vatandaşlarına uzayda ticari aramalar yapmalarına ve buldukları madenleri çıkarmalarına hak tanındı. Söz konusu yasa, Dış Uzay Anlaşması ile ters düştüğü gerekçesiyle eleştiriliyor. Bundan sonra da başta Rusya, Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülkenin bu anlaşmadan çekileceği ve uzay kaynakları arayışına girişeceği tahmin ediliyor. (Kaynak: Euronews)

Uzayda hangi madenler aranıyor?

Dünyada bulunan ve ekonomik değeri yüksek bakır, kalay, çinko, gümüş, kurşun ve altın gibi maden rezervlerinin önümüzdeki yüz yıl içerisinde tükeneceği tahmin ediliyor. Uzmanlar üretimi giderek azalan platinyum ve kobalt gibi değerli elementlerin asteroitlerden çıkartılıp Dünya’ya getirilmesi olasılığını değerlendiriyor. Araştırmalara göre en yakındaki 500 tonluk bir gök taşına uzay aracını gönderip ihtiyaç duyulan madenleri Dünya’ya getirmek, 10 yıllık süre içinde gerçekleşebilir. Tek bir asteroitten maden elde etmenin maliyetinin 2.5 milyar dolar civarında olabileceği tahmin ediliyor. Değerli madenlere sahip gök taşlarından çıkartılabilecek demir, nikel, titanyum, altın, manganez, paladyum ve tungsten gibi madenler var. Psyche 16’da altın dışında Dünya’nın demir ihtiyacının büyük bölümünü karşılayabilecek kadar demir olduğu da biliniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.