Muş ve Bitlis'te Newroz coşkusu

Muş ve Bitlis'te Newroz coşkusu

Muş ve Bitlis'te binlerin katılımıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davaya tepki ön plana çıktı.

Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Kent Meydanı'nda sabah saatlerinde başlayan Newroz kutlamaları son buldu. Kitlesel bir şekilde gerçekleşen kutlamalara kadınlar yöresel kıyafetleriyle katılırken, alandan sık sık “HDP halktır halk burada” sloganı yükseldi. HDP milletvekilleri Mahmut Celadet Gaydalı ve Habip Eksik'in de katıldığı kutlamalarda, yakılan ateşin etrafında uzun bir süre halay çekildi.

690x450nc-bts-21-03-2021-bitlis-tatvan-newroz7.jpg

'Y'LER 4'E ÇIKTI

Kutlamada konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Halide Türkoğlu, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine tepki göstererek, "Kadınlar yılmayacak, baskılar bizi teslim almadı ve almayacak" dedi.

690x450nc-bts-21-03-2021-bitlis-tatvan-newroz5.jpg

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik ise, "HDP halktır. HDP’nin kapasına kilit vurmak isteyenler, bu meydandaki coşkuya baksınlar. HDP’yi kapattığınız zaman 6 milyon HDP’li eve gitmeyecektir. Tek bir kişi kalsak da diz çökmeyeceğiz" dedi. HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı da, yaşanan ekonomik krize değindi. Gaydalı, “Sistem artık kitleme noktasına geldi. Bütün parayı rantçılara yedirdiler. Bunların 3 Y’si vardı; Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar. Bu 4 Y’ye çıktı. Yalanı da eklediler" diye konuştu. 

Kutlama, konuşmaların ardından çekilen halaylarla son buldu.

690x450nc-bts-21-03-2021-bitlis-tatvan-newroz3.jpg

MUŞ  

Muş'taki Newroz kutlamasının adresi İstasyon Gar Meydanı oldu. Kutlamalara katılan kitle, HES koduyla alana alındı. “Newroz pîroz be” bayraklarının asıldığı alanda kısa bir süre içerisinde kalabalık arttı. Kitle, Koma Deşta Gever'in ezgileri eşliğinde uzun bir süre halaya durdu. “HDP halktır halk burada”, “Jin, jiyan, azadî” ve "Bijî berxwedana zindana” sloganlarının yükseldiği alanda konuşan HDP Muş İl Eşbaşkanı Sibel Genç, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye tepki gösterdi.

690x450nc-mus-21-03-2021-newroz-kutlamasi3.jpg

Kutlamalara katılan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, ülkedeki siyasi, toplumsal ve ekonomik sorunlara değindi. Tüm sorunların İmralı'daki tecritten kaynaklandığını ifade eden Koçyiğit, tecride tepki göstererek, "İmralı’nın kapısının kapatılması bu ülkeye faturası çok ağır oldu. İmralı’nın kapısına kilit vurulması Türkiye’deki çözümsüzlüğü derinleştirmektedir. AKP bununla barış istemediğini, Kürt sorununu güvenlikçi yöntemlerle çözmek istediğinizi ortaya koyuyor. Tecrit sona ersin ve cezaevlerinde hak ihlalleri son bulsun” dedi. 

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Kutlama, Ayfer Düzdaş'ın seslendirdiği şarkılarla son buldu.

690x450nc-mus-21-03-2021-newroz-kutlamasi10.jpg

690x450nc-bts-21-03-2021-bitlis-tatvan-newroz9.jpg

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.