Murat Yetkin yazdı: AK Parti'de neler oluyor? Maklube tartışmasının perde arkası

Murat Yetkin yazdı: AK Parti'de neler oluyor? Maklube tartışmasının perde arkası

AK Parti içinde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün Sabah gazetesinde kendisiyle ilgili çıkanlara tepkisiyle başlayan Fethullahçılık tartışmasının perde arkasını yazan gazeteci Murat Yetkin, Yargıtay ve Danıştay'a yapılan atamalara dikkat çekti.

Gazeteci Murat Yetkin kişisel web sitesinde, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün 18 Eylül’de “Düne kadar FETÖ’cülerle aynı maklubeye kaşık sallayanlar, çıkıp bize FETÖ ile mücadele dersi veremezler” demesiyle ortaya çıkan AK Parti bünyesindeki yeni Fethullaçılık tartışmasıyla ilgili bir yazı kaleme aldı.

Bakan Gül’ün bu sözlerinin bir gün önce Sabah yazarı Dilek Güngör’ün “Yargıda tehlikenin farkında mısınız?” başlıklı yazısına tepki olarak söylediğini belirten Yetkin’in ‘AK Parti’de neler oluyor? Maklube tartışmasının perde arkası’ başlıklı yazısındaki bir bölüm şöyle:

“Güngör ‘hassas kaynaklardan aldığım bilgilere göre’ diye kaynak gösterdiği yazıda, Fethullahçıların gizli haberleşme sistemi ByLock kullandığı saptanan bazı isimler yargıda kilit yerlere getirildiğini yazıyor ve “Hani Adalet Bakanı Abdülhamit gül ‘Yargıyı FETÖ’cülerden temizledik’ demişti…” diye bitiriyordu.

Bir süredir siyaset ve sermaye çevrelerinin Güngör’ü Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak’ın söylemek isteyip de söyleyemediklerini öğrenmek için okuduğu biliniyordu. O nedenle Adalet Bakanı Gül’ün sözleri ilk aşamada Gül’ün, Albayrak’ın Cemaat okullarından mezun oluşuna bir gönderme olarak algılandı. Oysa biraz derine inince iş renk değiştiriyordu.

Güngör’ün yazısının yer aldığı gün Sabah’ta iki haber daha yer alıyordu. Biri, zaten diğer kaynaklarda da yer alıyordu; başkanlığını Adalet bakanının yaptığı Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Yargıtay’a sekiz, Danıştay’a üç yeni üye daha atamıştı. Bu haberin Sabah internet sitesinde yayınlanma saati 11.32 idi. Sabah internet sitesi beş saat kadar sonra, 16:16’da yayınladığı bir haberde ise yeni atanan isimlerden Hatay Ağır Ceza Hâkimi Ahmet Turan Oral’ın, daha önce bir ByLock sanığının iddianamesini Bakanlar Kurulu ve BM kararlarına göre FETÖ diye bir terör örgütü bulunmadığı gerekçesiyle geri çevirmiş olduğu hatırlatılıyor ve atamanın tepki topladığı yazılıyordu. Gerçi haberde kimin bu atamaya ne tepki verdiği yoktu ama Sabah haber merkezi belli ki liste üzerinde titiz bir inceleme yapmıştı. Buradan Dilek Güngör’ün yazısının da bu saatler, ya da bunu takip eden saatlerde yazılmış olduğu sonucuna da varabiliriz.

Peki, Hâkim Oral’ın ne özelliği var da Sabah haberinde özel olarak anılıyor? Yargı kaynaklarına göre, Oral ülkücü eğilimde olduğu, yeni atamalar arasında bu eğilimde başka isimler de bulunduğu iddia ediliyor. Son atamalardan bir süre önce Ankara kulislerinde bir başka atama listesinin söz konusu olduğu konuşuluyordu. Ancak şimdi, HSK üyelerine bu listenin mutlaka kabulü doğrultusunda baskılar gelmeye başlayınca Gül’ün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çıktığı, onun da bu duruma tepki göstererek Gül’e bildiği gibi bir liste hazırlaması talimatı verdiği konuşuluyor. Sabah’ın tepkisine yol açan liste işte bu –gerçekleşen- ikinci liste.

Bu arada Abdülhamit Gül’e yapılan eleştiriye karşı en sert cevap, ilginçtir ki AK Parti’den değil, MHP’den geldi. MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, 19 Eylül’de Yeni Akit’te yayınlanan demecinde, “Gül’ü kimselere yedirmeyiz” dedi; “FETÖ ile mücadelenize şahidiz. Haklı davanızda yanında olacağız” diye de ekledi. Abdülhamit Gül, 24 Haziran 2018 seçimleri öncesindeki görüşmelerde AK Parti ile MHP arasındaki ittifakın (MHP’li Celal adan ile birlikte) mimarlarından olarak biliniyor.”

YAZININ TAMAMI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.