Murat Yetkin: Suriye'de kazananlar Putin ve Erdoğan

Murat Yetkin: Suriye'de kazananlar Putin ve Erdoğan

Gazeteci Murat Yetkin, Suriye'de Putin'in en büyük kazanan olduğunu, hem sahada hem de siyasi görüşmelerde üstünlüğü ele geçirdiğini aktardı.

Gazeteci Murat Yetkin kişisel blogunda yayınladığı yazıda, Putin-Erdoğan görüşmesinin ardından Suriye’de ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Suriye krizinin en büyük kazananı olarak işaret eden Yetkin, Erdoğan’ın da ABD’nin de bir şekilde kazançlı olduğunu belirtti.

Son anlaşmalar ve mutabakatlar sonucunda Suriye’de en çok kaybeden’in PKK olduğunu söyleyen Yetkin, AB’nin (Merkel hariç) ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da kaybedenler arasında olduğunu vurguladı. Erdoğan’ın Putin’i Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurulmaması yönünde ikna edebildiğini kaydeden Yetkin, Putin’in de Erdoğan’ı Şam yönetimiyle görüşmeye ikna ettiğini aktardı. Yetkin’in yazısından bir bölüm şöyle:

“Ortaya çıkan bu tabloya rağmen Türkiye’nin üzerindeki kara bulutlar henüz dağılmış değil. Erdoğan’ın her işi ABD Başkanıyla çözebileceği yanılgısını –eğer fark ettiyse- çok geç fark etmesi nedeniyle Kongre’de daha çok Erdoğan karşıtlığından kaynaklanan bir Türkiye karşıtlığı var. Ekonomik yaptırımlar zaten toparlanmaya çalışan Türk ekonomisine ağır hasar verebilir; özellikle de bankacılık ve ihracatçı, imalatçı şirketler alanında.

Bu koşullar altında Türkiye’nin Suriyeli göçmenlerin dönüp yeni köy ve kasabalara yerleşme planını nereden bulunacak bütçelerle karşılayabileceği ciddi bir soru.

Siyasette rüzgâr değişir dedik ama AB kamuoyundaki tepkiler de Türkiye’nin uluslararası toplulukta yalnızlaşma süreci devam ediyor. Ancak stratejik hedef Suriye sınırında PKK’nın bir Kürt devleti kurmasını engellemekti, o da hem Rusya, hem de IŞİD’i PKK’ya vurdurtan ABD ile anlaşmalar üzerinden şimdilik engellenmiş görünüyor; mevcut koşullarda bu da başarıdır.”

YAZININ TAMAMI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.