Müküs'ün su kaynağı kurudu!

Müküs'ün su kaynağı kurudu!

Bahçesaray'ın (Mîks) yüz yıllardan beri içme ve sulama ihtiyacını karşılayan su kaynağının bilinmeyen bir nedenden dolayı yüzde 80 oranında çekildi.

VAN - Van'ın Bahçesaray (Mîks) ilçesinin su ihtiyacını karşılayan, berraklığı ve coşkusuyla insanları kendine hayran bırakan Müküs Çayı'nın kaynağı yüzde 80 oranında kurudu. Daha önce Paksu Enerji A.Ş tarafından kaynak üzerinde 2 ayrı Beşik Regülatörü ve HES projesi yapılması ile birlikte gündeme gelen Müküs Çayı'nın suyunun çekilmesiyle birlikte, bu sudan faydalanan bölge halkında tedirginlik hakim oldu. 

'HES yapmayı düşünün firmalar gelip bu durumu görsün'

Bölgenin en tatlı ve minareli yüksek su kaynağı olarak bilinen Müküs Çayı'nın kuruması ile ilçenin susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Kemal Oruk isimli ilçe sakini, su seviyesinin bu kadar azalmasının ilçe için büyük bir tehdit olduğunu söyledi. Müküs Çayı üzerinde HES yapılmaya çalışıldığını dile getiren Oruk, "İlçenin ekolojik dengesi ve doğal kaynakları hiçe sayılarak Müküs Çayı katledilmeye çalışılıyor. Göründüğü gibi ilçeden geçen su kaynağı kurudu. Mevcut akan su ilçenin su ihtiyacını bile karşılamaya yetmeyecek. Burada HES yapmayı düşünen firmalar ve kişiler gelip bu içler acısı durumu görsün" dedi. 

i-1-490.jpg

Çok sayıda köy su sorunu yaşamakta

Küresel ısınmayla birlikte açığa çıkan doğa olaylarına dikkat çeken Bahçesaray Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Garip Aykut ise ilçenin su ihtiyacını karşılayan su kaynağının yüzde 80 oranında çekildiğini belirtti. Daha önce ilçede böyle bir olayla karşılaşmadıklarını belirten Aykut, su kaynağında canlanma olmaması halinde ilçenin kuraklıkla karşı karşıya kalabileceğine vurgu yaptı. Su kaynağının kurumasına ilişkin inceleme ve araştırma çalışmalarına başladıklarını söyleyen Aykut, su kaynağı üzerinde yapılması gündeme gelen HES projelerine dikkat çekti. Eriyen kar suları ile ilçeye can veren Müküs Çayı üzerinde yeni bir HES projesinin hazırlandığını ifade eden Aykut, "Devlet yıllardır bu topraklara her hangi bir yatırım yapmadı. Yatırım olarak ilçenin yaşam kaynağı olan su kaynakları birkaç kişiye peşkeş çekilmek isteniyor. İlçemizin su kaynaklarının katledilmesine izin vermeyeceğiz" dedi. 

İlçenin su kaynaklarının kuruması ile birlikte oluşan kuraklık tehlikesine dikkat çeken Aykut, "Çok sayıda köyümüz halen su sorunu yaşamakta. Müküs Çayı içme özelliğine sahip bir su kaynağı ve bu suyu içme suyu olarak köylerimize ulaştıracağız. Burada doğanın katledilmesine ve ekolojik yapının yok edilmesine müsaade etmeyeceğiz" vurgusu yaptı.

MEHMET DURSUN / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.