Muhaliflerden ABD'ye: Esad'la mı anlaştınız?

Muhaliflerden ABD'ye: Esad'la mı anlaştınız?

Beşar Esad yönetiminin Suriye'nin güneybatısındaki Dera'da silahlı isyancılara karşı operasyonu, Suriye muhalefeti ile ABD arasında derin çatlak yarattı.

Suriye ordusunun ülkenin güneybatısındaki Dera vilayetinde bulunan silahlı isyancılara karşı 10 gündür sürdürdüğü operasyon, ABD ile Suriye muhalefeti arasında bugüne dek görülen en büyük çatlaklardan birini yarattı. Amerikan yönetiminin hafta sonunda buradaki isyancılara “Size yardım etmeyeceğiz” mesajı vermesinin ardından, Suriye Müzakere Heyeti Yüksek Kurulu Başkanı Nasr el Hariri’den tepki geldi.

‘ANLAŞMA’ İDDİASI

Hariri, söz konusu bölgede geçen yıl Rusya, Ürdün ve ABD’nin ‘çatışmasızlık’ ilan ettiğini belirterek ABD’nin sessiz kalmasını eleştirdi. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan Hariri, ‘ABD’nin Suriye’nin başka yerlerindeki müttefiklerini korumak için askeri güç kullandığını’ belirtti; ‘bu tepkisizliği sadece kötücül bir anlaşmanın açıklayabileceğini’ öne sürdü.

NE OLUYOR?

Suriye yönetiminin, Ürdün ve İsrail sınırındaki Dera vilayetinde bulunan silahlı isyancılara yönelik Rusya destekli operasyonu yaklaşık 10 gündür devam ediyor. Muhaliflere yakın, Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hava saldırılarında en az 93 kişinin öldüğünü açıkladı. Bu kişilerin kaçını sivil olduğu ise net olarak bilinmiyor. Birleşmiş Milletler, operasyonlar nedeniyle yaklaşık 45 bin kişinin evlerinden olacağı öngörüsünde bulundu.

Söz konusu bölge geçen yıl ABD, Ürdün ve Rusya arasında yapılan bir anlaşmayla çatışmasızlık bölgesi ilan edilmişti. Suriyeli isyancılar buna dayanarak, ABD’nin kendilerinden yana taraf tutmasını beklediklerini açıkladı. Washington ise hafta sonunda, Dera’daki muhaliflere yardım etmeyeceğini açıkça duyurdu. ABD’den bölgedeli ÖSO gruplarına gönderilen mektupta, “Amerikan hükümeti, bizden bir askeri müdahale geleceği yönündeki varsayım veya beklentiye göre karar vermemeniz gerektiğini açıkça iletmek ister” ifadeleri kullanılıyor.

FISK: ABD’NİN ESAD’I KABUL ETTİĞİNİN KANITI

İngiliz gazetesi The Independent’ın kıdemli Ortadoğu yorumcusu Robert Fisk’e göre, ABD’nin ÖSO’ya gönderdiği bu mesaj, ‘Beşar Esad’ı devirme’ politikasından fiilen vazgeçildiğinin göstergesi. Fisk, ABD’nin mesajının ÖSO tarafından ‘ihanet’ olarak algılanacağını, Suriye savaşında tarih kitaplarına geçecek bir dönüm noktası olduğunu yazdı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.