Mithat Sancar'dan CNN Türk'e: Özür dileyin!

Mithat Sancar'dan CNN Türk'e: Özür dileyin!

HDP Milletvekili Mithat Sancar, Aleyna Can adlı kadının cinayetini erkek şiddetini meşrulaştırarak haberleştiren CNN Türk’e mektup yazdı.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, 1 Aralık’ta başından vurularak öldürülen Aleyna Can ile ilgili haber yapan CNN Türk’ü haberde kullandığı dil ve görsel sebebiyle eleştirdi. Sancar CNN Türk’e yazdığı mektupta, “Aleyna Can ile ilgili haberde kullanılan dil ve görseli yeninden değerlendirmenizi, bu tercihiniz nedeniyle kamuoyundan özür dilemenizi ve bundan sonraki haberlerinizde de bu hassasiyetlerle hareket etmenizi bekleriz” dedi.

HDP Milletvekili Mithat Sancar’ın CNN Türk’e gönderdiği mektup şöyle:

“Sayın ilgili,

1 Aralık 2017 günü İstanbul Kartal’da 17 yaşında bir genç kadın, Aleyna Can başından vurularak öldürülmüştür. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2017’de Kasım ayının sonuna kadar 365 kadın, erkekler tarafından öldürülmüştür. Aralık ayı da cinayetle başlamıştır. Aleyna Can’ın ardından, Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde tekstil fabrikasında çalışan 19 yaşındaki Ayşe Öztürk de bugün başından vurularak hayatını kaybetmiştir. Kadın cinayetlerinin çoğunda, toplumdaki yaygın ahlaki kalıpların yargı mercileri tarafından yeniden üretilmesiyle adalet yerini bulamamakta, ceza indirimleriyle katiller adeta korunmaktadır.

Toplumun kılcal damarlarında başlayan, kolluk ve yargı mercilerinde devam eden bu yaygın şiddetle mücadele, kadınların dayanışması ve çabalarıyla güçlenmektedir. Kadına karşı şiddetin azaltılması ve toplumdaki yanlış inanışların dönüştürülmesi için önemli araçlardan biri, şiddet olaylarını haberleştirirken medyanın kullandığı dil ve görsellerdir. Medyada kullanılan dil, şiddeti meşrulaştırabileceği gibi, kadın cinayetlerini önlemek için bir araca da dönüşebilir.

Aleyna Can’ın öldürülmesi haberini verirken, CNN Türk maalesef bu vahim cinayeti meşrulaştıran bir dil ve görsel kullanmayı tercih etmiştir. Aleyna Can’ın katledildiği yerin günlük kiralık daire olduğu vurgusunu, toplumda yaratacağı intibaı bilerek başlığa taşımak, gözlerin katilden kadına çevrilmesi sonucunu doğurmaktadır. Kadına karşı şiddetin, kadının giydikleriyle, bulunduğu yerle, bulunduğu saatle meşrulaştırılması, kadını şiddete çok daha açık bir hale getirmekte, toplumda kadının konumunu zayıflatmaktadır.

Başlıkta ve haberde kullanmayı tercih ettiğiniz dil ve görsel, sosyal medya üzerinden de eleştiriler almasına rağmen hala değiştirilmemiştir. Cinsiyetçilikle sakatlanmamış, önyargılardan arınmış, kadın düşmanlığını beslemeye dönük olmayan sorumlu bir haberciliğin, kadına karşı şiddetle mücadelede CNN Türk gibi bir kurumun da kaygısı olması gerektiği kanısındayız. Bu nedenle Aleyna Can ile ilgili haberde kullanılan dil ve görseli yeninden değerlendirmenizi, bu tercihiniz nedeniyle kamuoyundan özür dilemenizi ve bundan sonraki haberlerinizde de bu hassasiyetlerle hareket etmenizi bekleriz.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.